”Lidas” firade nya miljonkontraktet med 206:e målet

HOCKEY

Backstjärnan högst delaktig när Detroit krossade St. Louis

Nicklas Lidström, 37, förlänger sitt kontrakt med Detroit Red Wings.

Nya kontraktet – som löper över ytterligare två säsonger – ger ”Lidas” runt 50 miljoner kronor per säsong.

Det firade ”Lidas” i morse med att göra mål efter drygt två minuters spel när Detroit krossade St. Louis (5-0).

Foto: KRUTGUBBE SOM HÅLLER Nicklas Lidström fortsätter i Detroit – och i natt gjorde han ännu ett mål för sitt Red Wings.

Detroits lagkapten Nicklas Lidström har hunnit med det mesta i sin ishockeykarriär – men tänker inte lägga ”rören” på hyllan än.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att ”Lidas” – som hunnit bli 37 år och vunnit så väl VM och OS med Tre Kronor, tre Stanley Cup-segrar och blivit utsedd till ligans bäste försvarsspelare fem gånger – förlänger sitt kontrakt över ytterligare två säsonger.

Det nysignade kontraktet är värt runt 100 miljoner kronor – en liten ”symbolisk” sänkning jämfört med hans nuvarande kontrakt.

– ”Nick” har varit världens bäste back under flera, flera år, säger Red Wings General Manager Ken Holland.

– Han är en fantastisk lagkapten och förebild som gör allt rätt, både på och utanför isen.

206:e målet i karriären

Det visade svensken i morse när Detroit krossade St. Louis på bortaplan med 5-0. Lidström dundrade själv in 1-0 redan efter två minuter och 26 sekunder spel. Svenskens hårda slagskott från vänstra tekningscirkeln var otagbart för St. Louis målvakt Manny Legace.

Det var Lidströms 206:e mål i NHL-karriären. Senare i matchen spädde han på assiststatistiken också. Hans 696:e passning kom i förarbetet till Brian Rafalskis avslutande 5-0.

Detroits coach Mike Babcock var glad över Detroits drömstart som senare ledde till två nya poäng för NHL:s bästa lag.

– Förra gången vi kom hit lät vi dom diktera det fysiska spelet. Den här gången sa vi bara ”låt oss gå ut och ta dom”, sa Babcock till AP.

902 poäng totalt – så här långt

Totalt alltså imponerande 902 poäng (206+696) på 1213 NHL-matcher för Nicklas Lidström. I slutspelet har han mäktat med 39 mål och 97 assists på 192 matcher.

Dessutom har han spelat åtta All Star-matcher och vunnit James Norris Memorial Trophy, priset som ligans bäste försvarare, fem gånger.

I OS-finalen i Turin sköt han det avgörande målet mot Finland och bärgade Sveriges första OS-guld i hockey sedan 1994.

Kan spela OS 2010

Med det nya kontraktet kommer Lidström att spela ishockey över säsongen 2009/2010 – det är alltså ingen omöjlighet att backjätten finns med i OS-turneringen i Vancouver samma år.

Avesta-sonen valdes av Detroit i 1989 års draft och har varit klubben trogen sedan NHL-debuten under säsongen 1991/1992.

Tidigare har det spekulerats i att Lidström skulle vara aktuell som ny GM i klubben efter avgående Ken Holland– uppgifter som Lidström själv dementerade för Sportbladets reporter för några dagar sedan.

Nu vet vi varför.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL