Vill slå ihop Malmö – med Rögle

HOCKEY

”I dag handlar idrott enbart om affärer”

Malmös ordförande Percy Nilsson konstaterar att svensk hockey måste börja tänka mer affärsmässigt.

Annars hotas kvalitén.

– Svensk hockey är snart som Östersjön. Utfiskat, säger han.

Byggherren Percy vill bygga vidare, genom att slå ihop två lag till ett.

Byggherren Percy Nilsson har rört om i grytan förr och han är öppen för de nya – och allt starkare – vindar som blåser på den europeiska hockeyhimlen.

Han vill att klubbarna ska tänka om.

– Jag har sagt det förr och jag säger det igen: det är alldeles för mycket idrott i sport, säger Percy Nilsson.

Och förklarar:

– I Sverige resonerar vi med hjärtat, men den tiden är för länge sedan förbi. Nu handlar idrott enbart om affärer och det måste vi acceptera.

Malmös ordförande vet lika lite som alla andra hur framtiden kommer att se ut, men tycker att man ska ligga i frontlinjen.

– Risken är annars att vi bli frånåkta. Det är bättre att agera än att reagera, säger han.

Percy Nilsson ser till exempel gärna att Skåne och Danmark skulle ha ett gemensamt lag.

”Starka tillsammans”

– Varför skulle vi inte kunna bygga ett superlag i framtiden? Rögle, Redhawks och danska Rödovre skulle bli jäkligt starka tillsammans.

– Vi skulle kunna döpa laget till RRR08, eller RRR09 beroende på när klubben bildas.

– Alla föreningar blir sedan aktieägare i representationslaget.

Percy Nilsson påpekar att det bor drygt tre miljoner invånare i regionen.

”Finns enorm potential”

– Det finns med andra ord en enorm potential i ett sådant lag. Tänk vad många företag som skulle kunna vara med och stötta en sådan konstellation.

Malmös starke man hävdar att samarbete är nyckeln till att göra svensk ishockey attraktivare – och ekonomiskt starkare – i framtiden.

– Vi ligger i allsvenskan och givetvis ser jag att elitserien utökas redan till nästa säsong, men hjärnan säger att det blir någonting annat. Personligen tror jag att vi kommer att ha färre lag om några år, att lag kanske slås i hop och sedan gemensamt går upp i någon annan, större, liga, säger Percy Nilsson.

Han vet inte om framtiden stavas Ryssland, men någon form av Europaliga är trolig, enligt Malmös ordförande.

Utländska ägare

– Mitt tips är det kommer in fler utländska ägare i svensk ishockey, internationella storföretag som vill profilera sig på en stor marknad, säger Percy Nilsson.

Allvarligt, tror du verkligen att det skulle komma publik till en match mellan Malmö och ett ryskt lag, till exempel?

– Publiken är viktig för själva inramningen, absolut, men ekonomiskt spelar det egentligen ingen roll hur många som sitter på läktarna. Nej, allt handlar om att locka sponsorer. Det är där pengarna finns.

Percy Nilsson fortsätter:

– Tv-tittarna är givetvis nyckeln. Ju fler som tittar på matcherna desto mer kapital är sponsorerna beredda att gå in med. Det är den krassa verkligheten.

Hur ser du på det som händer i Ryssland?

– Vi kan absolut inte blunda för det. Ryssland är farligare för svensk ishockey än vad folk verkar tro. Antingen går vi med där eller så gör vi någonting tillsammans med övriga Europa, men det är ont om tid.

”Det här är bara början”

På vilket sätt?

– Ja, det är ju bara att titta hur det ser ut. Redan i dag kommer ryssarna hit och tar det som är värt att ta från elitserien. Och jag lovar, det här är bara början. Snart kommer alla våra bäst spelare att spela i Ryssland.

– Deras ekonomiska muskler är enorma. Vi har ingen olja i Sverige, men det finns naturligtvis andra vägar att gå. Dessa måste vi försöka ta.

Percy Nilsson är en man med visioner och den affärsmässiga syn på ishockeyn som han – under våldsamma protester – införde i svensk hockey på 90-talet har nu kopierats av alla.

Frågan är om han ska gå i frontlinjen den här gången?

– Det får vi väl se, säger Percy Nilsson med ett hemlighetsfullt skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM