KLART: Tobias Enström till Modo

Modo har landat en av hockeyallsvenskans tyngsta värvningar genom tiderna.

I dag presenterade klubben backstjärnan Tobias Enström, 33, som kommer direkt från elva raka NHL-säsonger.

– Man får rysningar när man drar på sig tröjan igen, säger Enström på en presskonferens.

Efter elva år i NHL, de sju senaste i Winnipeg, har Tobias Enström varit utan kontrakt under sommaren. Backstjärnan har tränat med Modo under sommaren och spekulationerna har tilltagit i styrka om Enström kanske skulle vända hem och försöka föra Modo tillbaka till SHL.

Nu är det klart.

Under eftermiddag presenterade sportchef Michael Sundlöv stjärnvärvningen som Modo-spelare. Kontraktet är skrivet på en säsong till en början.

– Det känns jättebra. Det har varit lite av en cirkus hela sommaren. Det är första gången jag har varit free agent och det har varit annorlunda. Men när jag väl bestämde mig för att stanna här i Sverige så var det ett enkelt beslut att välja Modo, säger Enström.

”Målet är SHL”

Enström blir därmed blott den fjärde spelaren som vänder direkt hem från NHL till hockeyallsvenskan (icke lockout-år) efter Kenny Jönsson, Marcus Ragnarson och Dick Tärnström. Totalt har Enström spelat 719 grundseriematcher i NHL och gjort 308 poäng från sin backplats.

När Enström nu återvänder gör han det som lagkapten.

– Det var absolut ingen tvekan när Björn Hellkvist frågade. Jag är stolt över att bära C:et. När jag spelade här senast var Per Svartvadet kapten och han var fantastisk så jag bär det mer stolthet.

Tjänade drygt 40 miljoner per säsong

Senaste säsongen han spelade i SHL, 2006/07 blev han svensk mästare, nu vill han hjälpa Modo upp i högsta serien igen.

– Jag vill ta Modo tillbaka till finrummet, det är målsättningen med det här året.

Enström har sedan tidigare ett hus i Örnsköldsviktrakten dit han nu flyttar permanent med frun, tv-profilen, Camilla Enström (f.d. Nordlund). Han blir också lagkamrat med brorsan Tommy Enström.

Flytten innebär dock ett rejält löneras. Under fjolårssäsongen hade Enström ett kontrakt värt drygt 40 miljoner i grundlön plus bonusar på upp till cirka 10 miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!