Bäckströms ”löfte” till Brynäsfansen

Stanley Cup-bucklan på plats i Gävle – då öppnade världsstjärnan för en återkomst: ”Två år kvar, sedan får vi se…”

Publicerad 2018-08-11

GÄVLE. VM-guld och Stanley Cup-seger inom bara ett år.

Och när världsstjärnan Nicklas Bäckström, 30, visade upp Lord Stanleys pokal på hemmaplan i Gavlerinken öppnade han för en återkomst:

– Jag hoppas att jag någon dag får komma hem hit och vinna SM-guld framför er, säger Bäckström inför en jublande publik. 

Stanley Cup-pokalen är på resa i Norden. Efter att ha avverkat Köpenhamn och Malmö tidigare i veckan kom den i helgen till Gävle. Där ska den stanna två dagar så att både Nicklas Bäckström och Christian Djoos, 24, ska få varsin dag med den åtråvärda pokalen. 

I dag, lördag, fanns den i Gavlerinken där runt 1 500 människor hade dykt upp för att hylla stadens två mästare. 

Nicklas Bäckström var med och vann VM-guld redan som 19 åring, 2006. 

Sedan följde elva år utan någon seger, där bland annat hans Washington Capitals gång på gång misslyckades med att gå hela vägen i Stanley Cup. Men det senaste året har Bäckström varit med och varit högst delaktig i två stora titlar. Först VM-guldet i Köln och nu i somras fick Washington Capitals äntligen nå hela vägen i Stanley Cup-slutspelet.

– Det känns bra, det brukar sägas att ”prime time” är vid 30 år och där är jag nu, så jag kanske har min prime nu, säger Bäckström med ett leende.

Har haft kontakt med Ovetjkin

Bäckström och den andre superstjärna Aleksandr Ovetjkin firade rejält dagarna och veckorna efter segern – och viss kontakt har funnits mellan de två även i sommar. 

– Ja, vi har textat litegrann. Har man väntat i elva år på att vinna den här. Ja, då får man parta litegrann…, haha, säger Bäcsktröm.

VM-guld och Stanley Cup, men Bäckström är långt ifrån nöjd. Och när han intervjuades inför hemmapubliken var han tydlig med att en återkomst till Brynäs är högaktuell en gång i framtiden: 

– Jag hoppas att jag nån dag dag får kom hem hit och vinna SM-guld framför er.

Något han utvecklade för Sportbladet: 

– Självklart grämer man sig att inte ha något SM-guld. Man vet aldrig hur det spelar ut sig i framtiden. Jag har två år kvar med Washington, sedan vet man inte vad som händer. Men det vore otroligt kul att någon gång få komma hem och spela inför den här härliga publiken.

Vann Stanley Cup under sin första säsong

En som bara behövde en säsong för att få vara med och vinna Stanley Cup är Christian Djoos. Efter två AHL-säsonger fick den förre Brynäsbacken sin chans i NHL och fick var med och vinna under sitt första år:

– Jätteroligt. Kärnan i laget har kämpat för det här länge utan att få nå hela vägen. Nu fick vi ihop det på det bra sätt och ett lyckat slut, säger Djoos, som officiellt hade sin dag med pokalen i Gavlerinken.

I morgon söndag är det Nicklas Bäckströms stora dag då Stanley Cup-pokalen kommer till Valbo och den ishall som bär världscenterns namn och där karriären en gång inleddes. 

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!