Juniorkronorna

Svenska tårar efter JVM-silvret

Av: 

Tomas Ros

Fredrik Jönsson

HOCKEY

Finland avgjorde i förlängningen: ”Det är ganska hopplöst”

Rasmus Ristolainen förstörde den svenska festen.

Han sköt Finland till guld i junior-VM.

Det var stor sorg och tårar efter finalförlusten.

– Jag är riktigt jävla ledsen och förbannad, säger Robert Hägg.

Foto: ANDREAS HILLERGREN

Obesegrat genom hela turneringen - favoriter i finalen. Men det ville sig inte för de svenska juniorkronorna.

Halvvägs in i förlängningen avgjorde Rasmus Ristolainen.

Han lurade Robert Hägg, tog sig in framför Oscar Dansk och tryckte in 3-2. Finländaren firade galet, kastade hjälmen och skrek rakt ut.

”Riktigt jävla pissdålig”

I Sverige var det desto mer dystert, de svenska spelarna såg helt knäckta ut efter finalförlusten, flera spelare grät. Hägg mådde enormt dåligt efteråt (se klipp ovan) och tog på sig det avgörande målet.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det, sjukt jävla less är jag. Bedrövligt, kan vi säga rent ut sagt. Det får inte hända i sådana här viktiga matcher. Det är riktigt jävla pissdåligt, säger han.

Vad hände?

– Pucken går runt och upp till Ristolainen, jag försöker vara aggressiv och kliva ut på honom. Det blir fel helt enkelt. Han kliver runt och in på kassen och avgör finalen.

”Vad fan tror du?”

Hur kändes det i kroppen då?

– Vad fan tror du? Det är helt jävla meningslöst, vad värdelös man känner sig. Jag kände mig riktigt jävla pissdålig just då.

Hur kommer man över en sådan här förlust?

– Jag vet inte just nu. Nu är det att komma tillbaka till vardagen så fort som möjligt.

Det känns som du skakar nästan?

– Jag skakar, det gör jag. Jag är riktigt jävla ledsen och förbannad över det som har hänt. Vi är det bättre laget, vi har fler målchanser än vad finnarna har, men vi får inte in puckarna.

Mardrömstart för Sverige

Sverige åkte på en kalldusch efter 28 sekunder när Esa Lindell tryckte in 1-0 till Finland. När Blågult väl kvitterade i mitten av andra replikerade de finska lejonen omgående.

Sedan blev det en lång jakt på en svensk kvittering. 50:53 kom det efterlängtade målet - Christian Djoos pangade in 2-2 i powerplay.

Matchen gick till förlängning och där var Finland som sagt hetare. Det var Sveriges första förlust i detta hemma-VM. Det är Finlands första JVM-guld sedan 1998.

– Jag vet inte vad jag ska göra med den (silvermedaljen), jag har redan en. Just nu känns det som att jag ska skänka den till högstbjudande. Jag vet inte vad jag ska göra, lägga den i en låda, säger Hägg.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Juniorkronorna

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Juniorkronorna