AIK tog sista chansen – SHL-hoppet lever

Säker seger mot Västerås

Räkna inte ut AIK än.

Hoppet om SHL-spel finns kvar efter 4–1 mot Västerås.

– Vi visste att det var sista chansen, säger tränaren Daniel Rudslätt till Sportbladet.

AIK har satt sig i en minst sagt prekär situation i kvalserien. Inför bortamötet med Västerås var ”Gnaget” piskat att vinna för att inte definitivt trilla ur SHL.

Och gästerna klarade av pressen i ABB Arena.

AIK vann med 4–1 och såg därmed dessutom till att släcka Västerås dröm om uppflyttning.

Carsen Germyn tryckte in 1–0 redan efter tio minuter. I den andra perioden ökade Per Svensson på till 2–0 innan Germyn fick tag på en retur från ett backskott och rakade in sitt andra mål för kvällen.

”Får ha mycket puck”

I slutakten styrde Fredrik Hynning in 4–0 i powerplay innan Västerås fick in ett tröstmål genom Matt Fornataro.

– Vi visste att det var sista chansen. Poängtapp i dag och våra chanser att hålla oss kvar hade varit noll, säger Daniel Rudslätt.

– Vi får en bra start och tar kontrollen, och får också utdelning med 1-0. Vi kontrollerar matchen på ett bra sätt, vi har långa stunder där vi rör pucken mycket, får ha mycket puck och skapa lägen.

Inför matchen var AIK-tränaren orolig över att spelarna inte skulle vara taggade.

– Det var en känsla vi hade för matchen, alla ledare. Det här man kan ta på, laddningen, den infann sig inte så vi ställde frågan till spelarna hur de upplevde det. Det visade sig vara felaktigt. jag tycker grabbarna kommer ut och visar att vi hade fel i våra känslor.

Fortfarande femma

Gnaget är förvisso fortfarande nästjumbo i kvalserien men hade de flesta andra resultaten med sig under tisdagen. Till andraplacerade Rögle är avståndet numera tre poäng när två omgångar återstår. Men för att ta platsen bakom Örebro måste AIK passera även Malmö och Djurgården.

–Vi har två matcher kvar. På fredag är det Örebro hemma och det blir väldigt spännande. Det är många lag vi måste klättra förbi, men samtidigt har vi en liten möjlighet. Kan vi göra vårt hoppas vi att vi har lite stolpe in med andra resultat, säger Rudslätt.

Örebro nästa

I de två avslutande matcherna ställs AIK mot Örebro hemma och Rögle på bortaplan. Örebro har ingenting att spela för mer än äran då laget är klart för SHL-spel.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN