Kan avsluta karriären med nytt pris

avPer Bjurman

Publicerad:
Daniel Sedin
Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Daniel Sedin

LAS VEGAS. De tog farväl av fansen i Vancouver redan i april.

När NHL samlas för den årliga Awards-galan i Las Vegas i natt väntar ett mer formellt avsked av hockeyvärlden för Daniel och Henrik Sedin. 

– Man vet att det är sista gången man är här så det är klart att det känns lite speciellt, säger Henrik när Sportbladet träffar världens bästa tvillingar i Sin City.

Själva hockeykarriären slutade med två oförglömliga matcher i Vancouver och Edmonton i början av april – när de fick stående ovationer efter praktiskt taget varje byte.

Men som sagt:

NHL vill ta ett mer formellt farväl av bröderna Sedin också, så Daniel och Henrik befinner sig just nu i Las Vegas som nominerade till King Clancy Memorial Trophy – priset till den eller de som visat störst ledarskap och engagemang i samhället, exempelvis i form av välgörenhet. 

– Från dag har det varit viktigt för oss att vara ute i samhället och besöka skolor och sjukhus. Ja, det har känts lika viktigt som att spela hockey. Så det känns som ett väldigt betydelsefullt pris, säger Daniel när vi träffar honom och brodern under en mediaträff på kasinot Encore.

De nyblivna pensionärerna njuter också av det faktum att de får ännu ett tillfälle att umgås med sina gamla kollegor.

”Helt suveränt”

– Man vet att det är sista gången man är här så det är klart att det känns lite speciellt, konstaterar Henrik.

Därför har han tagit med sig yngste sonen Harry, 10 år, till Las Vegas.

– Han har alltid varit lite för ung för att veta vad som pågått, först i år har han snappat upp att vi spelat i NHL så det är kul för honom att följa med på det här, fortsätter Henrik och passar samtidigt på att upplysa PK Subban, som kommer förbi och hälsar, att Harry nog kan komma att vilja ha en autograf.

Någon ånger över beslutet att lägga av har för övrigt inte ansatt världens bästa tvillingar.

Tvärtom.

– Det känns faktiskt helt suveränt att inte ens behöva tänka på försäsongsträning, klargör ”Henke”.

– Vi tränar visserligen fortfarande varannan dag, för vi tycker om att springa och vill inte tappa för mycket, men det är mentalt skönt att bestämma själv.

”Första sommaren någonsin så här”

Daniel håller med.

– Det är första gången någonsin vi får vara med om en sån här sommar. Som Henrik säger har vi alltid gillat att träna men just att bestämma över sin egen dag betyder väldigt mycket. Det ska verkligen bli kul att komma hem till Sverige och uppleva sommaren på det sättet.

Dit åker Henrik redan på fredag – och nästa vecka kommer Daniel.

Först ska de dock ta farväl av NHL med en brakande fest i Vegas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL