Rörd Tomi Kallio hyllades av Frölundapubliken

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Här hyllas en rörd Tomi Kallio, 41, av Frölundapubliken.

– Oj, vad underbart att stå här. Jag älskade att spela hockey här mer än någon annanstans, säger Frölundaikonen.

Vintern 2003 kom en finländsk spelare till Frölunda. Han kom från en tung säsong i NHL där han tvingats flytta runt mellan tre klubbar. Och han kom till en klubb som inte vunnit SM-guld på 38 år.

Några månader senare var det han som sköt in det avgörande finalmålet mot Färjestad och blev en evig hjälte i Göteborgskretsar. 

Det blev ytterligare åtta säsonger i Frölunda, ytterligare ett SM-guld och totalt 201 SHL-mål. En hjälte ut i fingerspetsarna - och därför blev uppbrottet så mycket mer brutalt. Ett snabbt möte med Frölunda-ledningen efter säsongen 2010/11, och ett kort besked om att han inte skulle erbjudas ett nytt kontrakt. 

”Värsta dagen i mitt liv”

Kallio vädjade, sa att han gärna gick ner i lön, men inget hjälpte. Hans tid i Frölunda var över. ”Det var den värsta dagen i mitt liv” har han sagt i intervjuer.

I stället blev det fyra säsonger i Växjö, som avslutades med att han som 38-årig lagkapten vann ytterligare ett SM-guld. 

I kväll var han tillbaka i Scandinavium för att hyllas på allvar. Frölunda hade bjudit in ett antal av hans gamla medspelare för att delta i hyllningarna och när #71 klev in på isen klockan 17.30 möttes han av stående ovationer från ett i princip fullsatt Scandinavium, och de höll på så länge att lagkaptenen Joel Lundqvist fick skjuta upp sitt tacktal i ytterligare några minuter.

– Jag var förvånad över att det var sånt jubel när jag gick ut på isen. Det här är mer än jag någonsin trodde att jag skulle få uppleva, säger han.
Ödmjukt undrade han inför hyllningen om publiken ens skulle komma ihåg honom.

– Det gick inte att föreställa sig det här. Jag har varit borta från Göteborg i några år nu, så jag visste inte om supportrarna skulle komma ihåg mig. Men den stunden när jag gick ut på den röda mattan, det var bland det mäktigaste jag varit med om i hela mitt liv.

”Oerhört tacksam”

Raka motsatsen till känslorna när du fick veta att du inte fick vara kvar?

– Ja, så klart. Jag är jätteglad att jag fick komma hit i dag, oerhört tacksam över att få komma till Scandinavium som var som ett hem för mig i så många år.
Många är de Frölunda-supportrar som velat se Kallios tröja hissad upp i taket, men enligt klubbens regler spelade han en säsong för lite för att det skulle kunna bli aktuellt.

– Det går inte att komma en tröjhissning närmare än så här. Men jag har hört snacket, från många personer. Och det värmer mig så klart oerhört mycket. Det känns väldigt fint.

Vad säger du själv, skulle du vilja se #71 i Scandinaviums tak?

– Jag tror inte att det finns någon spelare som inte vill se sin tröja upphissad? Det hade varit oerhört fint, men den här kvällen var också väldigt bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!