Jörgen Lindgrens försvar efter kritiken mot SHL

”Fansen ska ha rätt information”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jörgen Lindgren.

avAndreas Käck

HOCKEY

”SHL – hockeymördare”, har skanderats från läktarhåll i inledningen av hockeysäsongen.

Nu agerar SHL genom att skicka ut ett mejl till samtliga klubbar, uppger Expressen.

– Självklart känns det inte bra när sådana saker skanderas på läktarna, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till Sportbladet.

Hockeysäsongen har precis börjat.

Och ramsan ”SHL – hockeymördare” har redan hörts på flera läktare. Den växelsjöngs mellan lagens supportrar i matcherna mellan:

  • IK Oskarshamn-Södertälje i hockeyallsvenskan.

  • Björklöven-Modo i hockeyallsvenskan.

  • Skellefteå-Timrå i SHL.

Detta har förstås inte undgått SHL:s ledning, som enligt Expressen nu skickat ut ett mejl till samtliga klubbar. I mejlet – som är författat av SHL:s kommunikationschef Johanna Hemming-Hamberg – listar man ett flertal punkter med förslag på åtgärder som SHL och dess klubbar tillsammans uppmanas att genomföra.

Ska ”scanna av” sociala medier

I mejlet uppmanas klubbdirektörer och säkerhetsansvariga i klubbarna omgående kontakta sina supporterklubbars företrädare och kalla till möte ”för att lyssna av vad det är som händer och vad kritiken ligger i”.

Dessutom uppmanas klubbarnas säkerhetsansvariga dels ha ”kontroll av banderoller och budskap” i veckans matcher, dels ”scanna av sociala medier där supporterfalangerna kommunicerar”.

”Har varit felaktig information”

När Sportbladet talar med SHL:s vd Jörgen Lindgren betonar han att mejlet främst handlar om ”att säkerställa att klubbarna och dess supportrar har rätt information”.

Han pekar ut en artikel som Sportbladet publicerade i onsdags – som handlade om tuffare licenskrav för att få spela i SHL – som ”felaktig information”.

Lindgren anser att den artikeln i stor utsträckning legat till grund för den senaste tidens missnöje.

– Vi har inga problem med att få kritik, men i så fall vill vi få det utifrån rätt information, säger Lindgren, som så sent som dagen därpå fick kommentera uppgifterna i artikeln.

I mejlet uppmanas klubbarnas säkerhetsansvariga att ”kontrollera banderoller” inför veckans matcher. Vad menas med det?

– Att precis som alltid se till så att tävlingsbestämmelserna gällande flaggor och banderoller fullföljs, vilket inte alls är konstigt.

Det låter ju som att ni vill stoppa just ”SHL – hockeymördare”-banderoller?

– Nej, nu vrider du på sanningen här. Det här handlar, som jag sa tidigare, i grund och botten om att se till att fansen har rätt information.

Hur ser du på att det hållits upp sådana här banderoller i inledningen av säsongen?

– Ja, vad tror du själv?

Jag antar att det inte känns så bra…

– Självklart känns det inte bra. Vi jobbar för att utveckla svenska hockey och när det skanderas sådana här saker från läktarhåll så säger det sig självt att det inte känns bra, säger Jörgen Lindgren.

Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM