Så blir nya superligan

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NHL stor förebild när elitserien ska slopas

I EHL skulle Johan Davidssons HV 71 och Mattias Weinhandls Dynamo Moskva kunna mötas. Den 15 januari ska de svenska elitserieklubbarna säga ja eller nej till ligan.
Foto: Bildbyrån
I EHL skulle Johan Davidssons HV 71 och Mattias Weinhandls Dynamo Moskva kunna mötas. Den 15 januari ska de svenska elitserieklubbarna säga ja eller nej till ligan.

NHL – där är förebilden för Nordic Trophy-klubbarna och deras nya europaliga, EHL.

Nu är den första utredningen klar och upplägget på EHL är en kopia på NHL.

15 januari ska de svenska elitserieklubbarna säga ja eller nej till EHL.

18 december träffades de tolv ordföranden för elitserieklubbarna för ett möte.

På agendan stod att få en presentation av Håkan Loob om hur fas 1 gått i den stora hockeyutredning som Loob gjort tillsammans med bland annat KHL och en rad oberoende konsulter.

När Sportbladet försökt att få information om fas 1 har vi hela tiden hänvisats till Anders Hedin, före detta ledare för Brynäs och talesperson för hockeyutredningen.

”Vi ska träffas igen”

Hedin är dock fåordig.

– Vi har bestämt oss för att inte prata utåt om utredningen. Elitserieklubbarna ska gå igenom utredningen i respektive förening och sedan ska vi träffas igen i mitten av januari och besluta om vi ska gå vidare med utredningsarbetet, säger Hedin.

Sportbladet kan nu avslöja vad Loob presenterade för elitserieklubbarna.

En NHL-liga i Europa.

EHL är arbetsnamnet på den nya ligan.

Ligan ska innehålla lag från Sverige, Norge, Finland, Österrike, Tyskland, Schweiz och eventuellt Tjeckien och Slovakien. Sedan ska det finnas ett samarbete med KHL och ett matchutbyte med den ryska ligan. De flesta matcherna kommer de svenska lagen göra mot varandra. Utöver det blir det matcher mot KHL och mellaneuropeiska lag.

Klubbarna äger ligan

De svenska lagen vill göra samma resa som NHL en gång i tiden gjorde när NHL gick från att ha varit en liten serie med lag från endast nordöstra delen av Nordamerika till att i dag omfatta hela Nordamerika.

EHL vill växa och ha lag i hela Europa.

En uppgiftslämnare nära utredningen säger:

– Vi ska göra ishockeyn kommersiell i Europa. Klubbarna ska även äga ligan och målsättningen är att komma åt de stora marknadskrafterna i mellaneuropa, säger källan.

Den nya ligan kan tidigast starta hösten 2011.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN