SDHL Svenska damhockeyligan

Linköping vann andra finalmatchen inför storpublik

avErik Wallskog

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Linköping jublar efter sitt sena segermål.

Linköping vann den andra matchen mot Luleå med 1–0 och har kvitterat till 1–1 i finalserien.

Matchvinnare blev Lara Stalder som med 41 sekunder kvar gjorde matchens enda mål, men dessförinnan fick Luleå ett mål bortdömt.

– Det är ett solklart mål i mina ögon, säger Luleås tränare Fredrik Glader till SVT.

Det blir en tredje och avgörande finalmatch mellan Luleå och Linköping i damernas SM-final i ishockey. Efter två mållösa perioder spräckte östgötarna målnollan med 41 sekunder kvar och vann med 1–0 inför 4 550 åskådare.

Stora hjältar blev målskytten Lara Stalder och Florence Schelling som storspelade i målet med 45 räddningar.

– Det är en fantastisk känsla, vi avgjorde precis på samma sätt som de gjorde på vår hemmaplan. Det kändes otroligt att göra detta med 41 sekunder kvar av matchen, säger Stalder till SVT efter matchen.

Omdiskuterade sekvenser

Att det var en finalmatch var också tydligt på isen. Känslorna var heta och i den sista perioden uppstod två situationer som kommer diskuteras.

För nästan direkt i den tredje perioden åkte Ronja Savolainen sig fri och fick in pucken bakom Florence Schelling i målet. I samma ögonblick som pucken passerade mållinjen krockade backstjärnan in i LHC-målvakten och domarduon, Katarina Timglas och Gabriella Gran, gjorde washout direkt.

– Jag fick information av dem att pucken var blockerad innan den stöts in och det kan vi se solklart på bilderna att den inte var. Det var en back som sveper med klubban och stör, hur man än vrider och vänder på det så var det ett solklart mål i mina ögon, säger Luleå-tränaren Fredrik Glader till SVT.

Linköpings tränare Madeleine Östling var av en annan uppfattning.

– Jag tycker det är rätt och riktigt att det blev bortdömt. Florence blev bortflyttad och kunde inte göra en räddning, för mig är det solklart.

”Jag är tveksam”

Inte långt efter kom ytterligare en sekvens som rörde upp känslor. Linköpings storstjärna Lara Stalder blev liggande efter fått en smäll mot knät i en situation med Jennifer Wakefield. Måldrottningen fick ledas av isen och Wakefield fick två minuter i utvisningsbåset.

– Jag tycker det är en solklar utvisning och att domarna gjorde rätt, säger Madeleine Östling.

– Det är inte så mycket snacka om, Wakefield fick en utvisning och det är solkart. Sedan finns det andra situationer vi kan diskutera, säger Fredrik Glader.

Stalder, som det senaste blivit omtalad för att överdriva och filma, kunde skaka av sig smällen och var snabbt tillbaka på isen.

– Vi trodde att nu är hon borta från den här matchen, men sen tar det fyra byten och så är hon tillbaka. Jag är lite tveksam att man kan läka så fort, säger experten Maria Rooth i SVT.

Den tredje och avgörande finalmatchen spelas på lördag klockan 15.00 i Luleå.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

ARTIKELN HANDLAR OM