Wikegård: ”Morsan brukar skicka sms”

Publicerad:

HOCKEY

Omtalade hockeyprofilen jättefavorit bland Sportbladets läsare: ”Jättekul såklart”

Mer poppis än Granqvist Wikegård läsararnas favorit i hockey-VM.
Foto: Bildbyrån
Mer poppis än Granqvist Wikegård läsararnas favorit i hockey-VM.

Ifrågasatt och omdiskuterad – men också väldigt populär.

När Sportbladets läsare röstat fram sin TV4-favorit under hockey-VM är Niklas Wikegård, 50, ohotad.

– Morsan skickade ett sms att jag fått femtio procent av rösterna, vilket såklart är jättekul, säger Wikegård.

När Sportbladet tidigare i veckan bad läsarna att rösta fram sin personliga TV4-profil tog Wikegård hand om mer än hälften av de drygt 10 000 rösterna. Omröstningen skedde inför kvartsfinalen mot Kanada.

– Lasse (Granqvist) är säkert förbi nu efter några klassiska referat, säger Wikegård och skrattar.

Men är du förvånad?

– Ja, vad fan ska jag säga…? Jag får ju en massa tv-tid. Jag brukar inte titta på de där grejorna, däremot brukar morsan skicka ett sms när det går bra och nu skickade hon att jag fått femtio procent av rösterna, vilket är jättekul såklart. Jag tänker nog använda det i min förhandling med Hans Pekkari (TV4:s sportchef) när jag skriver om mitt kontrakt med TV 4, haha.

Betyder det något för dig att vara populär?

– Ja, men någonstans är det ett erkännande att åtminstone några rackare tycker att det man gör i rutan betyder något.

”Enklare när jag säger vad jag känner”

Känslan man får är att det finns två läger, de som gillar dig och de som inte gör det.

– Jag gillar inte när man säger att saker är bra när det är dåligt. Det har präglat mig både som spelare och ledare och det har jag tagit med mig in i tv:n också. Vissa tycker att det är för krasst, framför allt när man inte håller med om att en spelare har underpresterat eller överpresterat. Men för mig blir det mycket enklare när jag säger vad jag känner.

Men känner du att det är antingen eller?

– Absolut, definitivt. Det är nittionio procent som gillar mig och en procent som inte gör det. Det är två läger, det är så det är, haha.

– Oavsett om du är spelare, ledare eller tv-personlighet är det häftigt att skapa reaktioner. Man gör något som skapar en reaktion, något som berör och det är ambitionen jag har. Inte bara säga platta saker för då blir det helt iskallt. Antingen gör man något där folk tycker att jag är helt snett ute eller helt rätt ute.

Gör sig inte till

Du tycker inte att det är jobbigt att behöva sticka ut hela tiden?

– Jag gör det inte medvetet. Jag kan inte säga att det är bra när det är dåligt, Det kommer gratis för mig, det är min personlighet. Jag är definitivt värdelös på en jäkla massa saker, men på just den grejen är jag ganska bra.

Tre Kronor är i final, tycker du även att Pär Mårts har lyft sig?

– Jag tror att Mårts hade en enormt bra känsla när vi gick in i turneringen och var sedan precis som många andra förvånad över att det såg så vingligt ut. Det blev svårt att få styrning på det hela och därför är han, precis som vi andra, extremt glad att tvillingarna Sedin kom hit och gav det här laget identitet. För det är vad det handlar om.

”Då hade drevet gått”

Har Sedins räddat honom?

– Jag tror att han hade fått fortsätta även om de åkt ur i kvartsfinal. När förbundet skrev nytt kontrakt med honom efter förra turneringen visade de att det här är vår man över OS. Men jag är helt övertygad om att drevet hade gått om de förlorat mot Kanada. Jag hade ställt frågan om det är Pär Mårts ledarskap vi vill ha. Och jag är övertygad om att många andra också hade ställt frågan om den här killen ska samla de bästa svenska spelarna vi har och driva mot OS-guld. Det hade nog varit 50/50, men jag tror ändå att förbundet hade behållit Pär över OS.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN