”Vi är hemmalag – och då får vi välja färg”

HOCKEY

Tre Kronor planerar tröjkupp

Foto: Klicka på bilden för en större version!

MANNHEIM. Blå matchtröjor – då vinner Tre Kronor. Som i går mot Danmark.

Nu funderar Anders ”Pudding” Weiderstål på att använda turstället i morgondagens semifinal också.

– Vi är hemmalag och då får vi välja färg. Ibland kan man välja färg för att jävlas lite med motståndarna, säger Anders ”Pudding” Weiderstål, materialförvaltare för Tre Kronor.

Tre Kronor är klara för semifinal i VM, för nionde året i rad. Imponerande.

Men i går var det inte ett klassiskt Tre Kronor som tog sig till VM-semifinal.

Det var ett Tre Kronor i det blåa bortastället, som vi inte är vana att se landslaget i, som relativt enkelt slog ut Danmark. Ett smart drag av Anders ”Pudding” Weiderstål, materialförvaltare för Tre Kronor.

Spelade i gult...

Han hade känslan att bortastället är mer lyckosamt 2010. Tre Kronor har en förlust i VM – mot Tjeckien. Då spelade laget i gult.

– Det är jag som har peppat att vi ska ha blått. Jag har tittat tillbaka och vi har vunnit några viktiga matcher med den färgen. Många gånger har vi blivit påprackade blått. Lag har valt så vi tvingats till det. Dom har trott att vi inte vill spela i blått men det har visat sig tvärtom. Vi spelar mycket bra i blått, säger ”Pudding” Weiderstål.

Vann OS-guld i blått

Det är materialförvaltaren som bestämmer vilka tröjor Tre Kronor ska ha.

Det är beroende om Tre Kronor står uppsatt som hemmalag eller inte. Då har man alltid en valmöjlighet. Är man bortalag så är det bara att anpassa sig efter hemmalagets tröjor.

Tre Kronor har tagit en riktigt stor skalp med de blå tröjorna, OS-guldet 2006. Med bilderna från finalen i Turin på näthinnan har det blivit mer folkligt förankrat att Tre Kronor kan ha blått matchställ. Men fortfarande vill de flesta att landslaget ska bära gult.

– Jag vill helst att de har gult. Det är den färgen man förknippar Tre Kronor med. Bortastället är blått, säger ishockeylegendaren Börje Salming.

”De är snygga”

Spelarna i Tre Kronor säger att de inte har något som helst med att göra vilka matchtröjor som de ska spela i.

– När vi kommer ned till omklädningsrummet är matchtröjorna upphängda. Det är bara att acceptera. Men jag gillar de blå tröjorna, de är snygga. Och om vi kan vinna i blått så är det väl ännu bättre, säger Niklas Persson, assisterande lagkapten för Tre Kronor.

Vilken färg spelar ni i mot Tjeckien?

– Har vi chans att välja går det nog mot blått igen, avslutar Anders ”Pudding” Weiderstål.