Ovetjkins mardrömsår

HOCKEY

Inblandad i Tjeckiens segermål

Förra säsongen vann han det mesta.

Men årets säsong var tyngre för Alexander Ovetjkin.

I kväll gick han miste om VM-guldet efter att ha sänkt Sergej Fjodorov med en tackling i mittzonen.

Förra säsongen var Alexander Ovetjkin utan tvekan världens störste ishockeyspelare. Han gjorde flest mål i NHL och så vann han såväl Hart Trophy som Lester B Pearson Award.

Men i år har det gått lite tyngre. Han var visserligen bara ett mål ifrån att vinna målligan i NHL, men när det har gällt som mest har han inte glänst som folk har väntat sig.

Kritiserades i OS

Under OS var det han som var en av de som fick mest kritik efter Rysslands oväntade kvartsfinaluttåg, och i NHL-slutspelet gjorde han visserligen mycket poäng, men han klev inte fram när det gällde som mest och Washington åkte ut redan i åttondelsfinalen.

I kvällens VM-final hade han chans till revansch. Men det fick han inte. Han var relativt blek, men kom ändå i händelsernas centrum när matchen skulle avgöras.

Krockade med Fjodorov

Med två minuter kvar att spela krockade han med lagkamraten Sergej Fjodorov i offensiv zon. Tjeckien kunde därmed kontra, och efter en passning från Karel Rachunek kunde Tomas Rolinek styra in 2–0-pucken med skridskon.

Ovetjkin skapade under slutet av matchen en del chanser och träffade bland annat stolpen med en dryg minut kvar att spela, men lämnade isen poänglös och utan VM-guld.