Förklaringen till svensk- succén: Nolltoleransen

HOCKEY

MANNHEIM. Bengt-Åke Gustafsson anmälde tre juniorbackar till VM-premiären mot Norge i dag.

En omöjlig tanke bara för några år sedan.

– Jag hade inte ens tänkt tanken så sent som i höstas. Men som de spelat var det aldrig någon tvekan, säger Bengt-Åke.

Det är det nya svenska hockeyundret.

Det är backar som är framtidens svenska superstjärnor i NHL.

Foto: Victor Hedman och Erik Karlsson.

I förra sommarens draft sattes det svenskt rekord med sju svenskar i förstarundan. Men de två som gick först var backar.

Victor Hedman blev andre svensk genom tiderna att gå som nummer två

i draften (till Tampa) och Oliver Ekman-Larsson som nummer sex (Phoenix).

Både Hedman och Erik Karlsson fick debutera

i NHL i vintras och båda etablerade sig i sina respektive lag.

Inte ens given i höstas

Erik Karlsson var inte

given i Ottawa Senators när säsongen började och gjorde en sväng till farmarlaget innan han växte till lagets bäste back i slutet av säsongen. Nu är han en av tre anmälda juniorbackar som VM-debuterar i Tre Kronor mot Norge i dag.

– Jag har inget enkelt svar, men jag tror det kom en vändning med de nya regeltolkningarna. När det inte gick att haka och hålla fast längre. Det krävdes lite mer av backarna och det tror jag bidragit till att öppna för en annan typ an spelare, säger Erik Karlsson.

Själv är du ju typen som få skulle valt som back för fem, tio år sedan?

– Nej, men jag kommer från en liten ort och där fick vi som tillhörde de bättre spela backar. Men jag spelade väl lika mycket framåt som bakåt då jag växte upp.

”Jag var målvakt”

Victor Hedman var redan klassad som underbarn när han valdes som nummer två i sommarens draft. Nu har han gjort en stark debutsäsong i NHL och är väl

mera en klassisk backtyp med 198 centimeter och 100 kg, jämfört med Erik Karlsson som är 181 cm och väger 78 kg enligt de officiella papperen här i VM. Han kan inte heller förklara det svenska backundret.

– Nej, det är svårt att peka på någon speciell orsak, säger han.

– Jag var själv målvakt i början av karriären och Tre Kronors målvaktstränare Erik Granqvist har utnämnt mig till svensk fjärdemålvakt här i VM om det skulle gå riktigt illa. Men sedan åttaårsåldern har jag spelat back och det var aldrig tal om något annat. Men jag håller med om att det blivit en explosion på backsidan. Själv är jag oerhört imponerad av Oliver Ekman-Larsson. Han har allt.

”Går inte förklara”

Svenska Ishockeyförbundets utbildningsansvarige Tommy Boustedet sitter inte heller inne med något självklart svar över det svenska backundret.

– Ibland är det väl så att det finns saker som inte går att förklara på något enkelt sätt. Visst har vi satsat lite extra på att utbilda backar, men det förklarar inte att så många slagit igenom på samma gång.

Men ibland behövs kanske inga förklaringar. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta.Mats Wennerholm