”När han gick in på toa tänkte jag att han manipulerade testet”

HOCKEY

Dopningkontrollanten berättar om testtillfället som fällde Mark Owuya

Luleås Mark Owuya stängs av i ett års tid av Dopingnämnden.

Nu berättar kontrollanten Mona Ringbjer om testtillfället som fällde målvakten.

– När han gick in på toaletten tänkte jag: ”nu manipulerar han testet”, säger hon.

Riksidrottsförbundet har stängt av Luleås målvakt Mark Owuya från all ishockey i ett år. Det var ett test under en träning i vintras som fällde 24-åringen. Nu berättar dopingkontrollanten Mona Ringbjer om tillfället.

– Det var ett vanligt testtillfälle och jag skulle testa fyra spelare från Luleå Hockey. Jag stod och väntade efter träningen och när tränaren säger att träningen är slut kallar jag till mig fyra spelare. En av dem är Mark, men han säger att han tänker träna mer och att han ska gå på toaletten.

Enligt regelverket måste en person vara under uppsikt när en kontroll ska genomföras. Men Owuya struntade i tillsägelserna.

– Lagkamraterna säger till honom att han inte kan gå in själv, men han gör det ändå. Han brydde sig inte om vad de sa. Han tänkte nog att han hade rätt att göra så, om han inte manipulerade det. Men lagkamraterna hade helt klart för sig vilka regler som gällde, säger Ringbjer och fortsätter:

”Löjligt om alla skulle gå på toaletten”

– Jag är inte säker på att han vägrar att göra testet så jag gör det senare, efter att han har tränat klart. Själva testet har inga avvikelser, men det kan ju ha manipulerats hur mycket som helst på toaletten så jag gör en rapport.

Vad hade hänt om testet inte hade gjorts?

– Då hade han blivit avstängd i två år.

Vad var din känsla när han gick in på toaletten?

– När någon uppträder så och när han gick in tänkte jag: "nu manipulerar han testet", det var absolut min instinkt. Det är så jag här lärt mig att de som manipulerar gör.

Owuya har varit starkt kritisk mot Dopingnämnden efter domen.

– Det är kul att man stängs av ett år för att ha skippat ett test. De kan testa mig hur mycket de vill. Men de har inte testat mig för att ha kollat om jag faktiskt är dopad. Det här är det pinsammaste jag har sett, säger han till Expressen.

Ringbjer:

– Jag kan förstå att han är frustrerad och säger det mesta, det är väl en kris för honom. Men med lite avstånd kanske han kan förstå att det han gjort är emot reglerna. Det hade varit löjligt och orimligt om alla skulle gå på toaletten innan ett test.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF