NHL

Detroit lyfter – tack vare skadehelvetet

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

Sportbladet tog rygg på Zäta & Co: ”Man vill aldrig att någon går sönder, men...”

TAMPA. Plötsligt har det gått sju år sedan Detroit Red Wings vann sin senaste Stanley Cup.

Det är en ocean av tid i NHL – och ingen som var med den gyllene kvällen i Pittsburgh våren 2008 blir yngre.

Men för första gången sedan dess ser det nu ut som att Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall och de andra i svensklaget från Michigan har en reell chans att få känna på den mytomspunna bucklan igen.

– Hungern finns kvar. Jag vill vara med om det igen och få känna likadant med killarna i det här laget, säger Henrik Zetterberg, själv ett av huvudskälen till att hoppet tänts igen, när Sportbladet följer rödvingarna under några dygn i ett soligt Florida.

Tid är bra märkligt.

Det känns som det inte alls var så särskilt länge sedan Detroit Red Wings bärgade sin fjärde titel på ett drygt decennium och Nicklas Lidström, som förste europeiske kapten i NHL-historien, lyfte Stanley Cup-bucklan mot det rostiga taket i gamla Igloon i Pittsburgh.

Men det var 2008 – och sedan dess har hockeyns heliga graal räckts över till andra lags kaptener vid sex tillfällen.

Nästa gång, framåt midsommar, kan det hända en sjunde gång.

– Ja, det går verkligen fort, säger Niklas Kronwall med en bister grimas när vi träffas under rödvingarnas snabba januari-turné i Florida.

Han fortsätter:

– Vi spelade ju final även året därpå, men sedan dess har vi inte varit i närheten. Ju äldre man blir, desto djupare förståelse får man för hur svårt det är att gå hela vägen. Det är väldigt stor skillnad på att vara kandidat och att bara gå till slutspel.

Korrekt.

Men efter de – relativt – dystra åren, när slutspelsäventyren med den självklara logik ”Kronner” beskriver slutat tvärt och snabbt, har det tänts ett litet hopp i Hockeytown den här säsongen.

”Blessing in disguise”

Red Wings spelar sin bästa hockey sedan just finalåren 08 och 09, hade fram till torsdagens plump i tidiga divisionsfinalen mot Tampa sex raka vinster och är ett solitt topplag igen.

Så vad har hänt?

Enligt Henrik Zetterberg bottnar lyftet bland annat, lätt paradoxalt, i fjolårets skadeepidemi.

– Man vill aldrig att någon går sönder, men faktum är att alla skador vi drabbades av förra säsongen var lite av en ”blessing in disguise”. De unga killar som klev in i laget som ersättare tvingades växa upp snabbare än de skulle gjort annars och är fullblodsproffs nu, säger han.

– Sådana som Gustav Nyquist, Riley Sheahan, Tomas Tatar och Tomas Jurco har varit otroligt bra den här säsongen och gett oss en helt annan bredd på forwardssidan. Det betyder väldigt mycket.

Samtidigt överträffar den på papperet ihåliga backuppsättningen alla förväntningar. Coachen Mike Babcock är inte fullt lika beroende av blågula duon Niklas Kronwall och Jonathan Ericsson längre. Fler i de bakre leden bidrar och går att lita på, också i kritiska lägen.

– Verkligen, instämmer Kronwall själv. Kyle Quincy och Danny DeKeyser har varit extremt stabila. De ser riktigt bra ut. Sedan har vi fått upp den här Xavier Ouellet. Han är bara 20-21 nånting, men ser redan ut som en veteran. Alla de nya killarna är smarta och vet liksom redan från början det här med att man måste göra jobbet varje dag.

En pånyttfödd storstjärna

En annan avgörande faktor är nämnde Zetterberg själv. Fri från de ryggproblem som plågat honom i flera år och som bekant tvingade honom till stor operation efter Sotji-OS har den 34-årige kaptenen gett ett närmst pånyttfött intryck på isen under den pågående grundserien. Han blir dessutom bara bättre och bättre och öser sedan en månad tillbaka in så många mål, och spelar fram till så många andra, att han plötsligt skuggar Nicklas Bäckström i toppen av NHL:s svenska poängligan.

– Jag tycker i och för sig att ”Hank” varit bra hela tiden, men att han äntligen får vara skadefri innebär ju att han kan vara där uppe i toppen hela tiden. Det är grymt roligt att han får betalt för det hårda slit han står för varje dag och lyckas göra så många avtryck i målprotokollet.

Zetterberg själv talar ogärna i så lyriska ordalag om sig själv, men kan inte förneka att det hittills varit en påfallande lyckad säsong.

– Jo, så är det. Ryggen känns bra, ta i trä. Och det är klart att det hjälper att jag har hälsan. Det är roligare att spela, jag får mer energi och jag klarar av att göra mer saker.

Och därmed får drömmen om ännu en Stanley Cup ny näring.

För så är det.

”Zäta” vill vinna igen.

Bästa minnet

– Absolut. Hungern finns kvar. Att vinna cupen är det roligaste jag varit med om under karriären, att nå dit tillsammans med lagkamraterna efter allt slit kändes fantastiskt. Jag vill vara med om det igen och känna likadant ihop med killarna i det här laget, säger han.

Och som sagt:

För första gången sedan det hände senast är förhoppningen inte helt orealistisk i år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL