Leksands ilska – på Malmös jumbotron

HOCKEY

Sportchefen: "Det är division 4-nivå det här för fan"

1 av 3

Det har blossat upp heta känslor mellan Malmö och Leksand.
Anledningen är Malmös sätt att hantera jumbotronen i gårdagens möte.
– De visar Kähkönens smäll fyra gånger på mediekuben. Rynos smäll visar de inte ens. Det är division 4-nivå det här för fan, dundrar Leksands sportchef Tore Jobs till dt.se.

Foto: Johan Ryno har ont.

I gårdagens direktkvalsmöte mellan Malmö och Leksand fick gästernas Toni Kähkönen matchstraff efter att ha satt in en axeltackling på Malmös Johan Björk.

Domarna tog dock inte matchstraffet förrän man kollat på situationen på jumbotronen vilket fick Leksands sportchef Tore Jobs att gå i taket efter matchen.

Anledningen till Jobs ilska var att Leksandsstjärnan Johan Ryno sänkts utanför spel några minuter senare – men att den situationen inte visades upp på jumbotronen för domarna och publiken.

– De visar Kähkönens smäll fyra gånger på mediekuben. Rynos smäll visar de inte ens. Det är division 4-nivå det här för fan. Okej, att det är bortaplan men det ska vara fair, säger Jobs till dt.se.

"Fullständigt manglad"

Leksandslägret menade på att arrangören och domarna behandlade situationerna orättvist.

– Ryno är 15 meter ifrån pucken. Han blir fullständigt manglad i nacken av Malmös nummer 16 (Magnus Häggström). Det är fullständigt för jävligt. Det ena laget visar man repris på, inte på det här. Det är som att slå av värmen och låta bortalaget duscha i kallvatten, säger Tore Jobs.

Nu riskerar Malmö Redhawks att straffas i efterhand. Domarbasen Tomas Thorsbrink bekräftar att en anmälan kan komma in.

– Så här får det inte vara. Reglerna är så att inget lag ska gynnas vare sig man är hemma- eller bortalag. Man ska visa liknande sekvenser i arenan. Det ska inte vara så att ena laget missgynnas, säger han till dt.se.

Tränarna tyckte olika

Situationerna fick även tränarna Sjur Robert Nilsen och Mats Lusth att hamna i en het ordväxling i Viasat-studion efter matchen.

– Ingen av de fyra domarna ser tacklingen. De måste se den på den förbannade jumbotronen och visar ut honom fem minuter. Det är möjligen två minuter, inte fem. Det är inte okej, det är för dåligt, sa Leksandstränaren Sjur Robert Nilsen om Kähkönens matchstraff.

Redhawkstränaren Mats Lusth tyckte däremot att bedömningen var korrekt.

– Det är klockrent matchstraff, det är vad det är. Det är så jävla fegt så att det är pinsamt.

Runt lunchtid har fortfarande ingen anmälan från Leksand kommit in till förbundets bord kring tacklingssituationerna eller arrangörernas sätt att hantera reprisbilderna, berättar tävlingschefen Mikael Lundström.

– Nämnden kan ta ett beslut att bestraffa arrangören (i det här fallet Malmö Redhawks) med en straffavgift på högst 25 000 kronor, säger Lundström om repriseringen av tv-bilderna som styrs av hemmalaget. 
Matchserien står 1–1 och nästa möte spelas på lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM