Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Operation: Utrensning

Uppdaterad 2014-11-25 | Publicerad 2014-11-23

Här sitter hemlige makthavaren – som vänt upp och ner på hela AIK Hockey

Matchen mellan AIK och Västerås såg Jonas Galotta (till höger) tillsammans med fotbolls-vd:n Thomas Edselius (till vänster). Fotbollen har nu tagit över flera av ishockeyns tidigare avdelningar.
I mitten sitter advokaten Mario Ashman, styrelseordförande i AIK Ishockey AB.

Det började med ”Söndagsgruppen”. Fortsatte med en kamp om att få in Johan Segui i hockeystyrelsen. Slutade med att fem personer blev uppsagda och fyra själva sa upp sig.

Det här är historien om utredningen som vände upp och ner på AIK Ishockey.

Och den dolda makthavaren som såg till att den blevgenomförd.

Jonas Galotta, 44, har tre tydliga önskemål när han sent en kväll hör av sig via SMS efter att jag sökt honom för en telefonintervju: Vi behöver träffas för att prata. Jag ska komma ensam. Helst vill han inte bli intervjuad alls.

Trots att Jonas Galotta varit omskriven i medierna i egenskap av affärsman under många år uttalar han sig sällan eller aldrig.

Men situationen kräver ett undantag, resonerar han.

Jonas Galotta har under 2014 haft följande fem uppdrag runt AIK:

Han satt med i den interimvalberedning som tog fram förslaget till styrelse i AIK IF som röstades igenom i augusti, och som sedan oktober är till personerna identisk med styrelsen för AIK Ishockey AB.

Han är en av fem personer i den utredningsgrupp som under hösten nagelfor AIK:s hockeyverksamhet.

Han driver det som AIK kallar Målklubben, ett slags mikrosponsring där medlemmarna betalar en mindre summa för varje mål AIK:s fotbolls-, ishockey- eller innebandylag gör. Varje match lottas två säsongskort ut för klubbens medlemmar.

Han säljer medlemskap för AIK.

Det femte uppdraget är av en helt annan karaktär, och det är där historien startar.

I maj börjar ett antal supportrar från flera av AIK:s olika organisationer att träffas på söndagarna.

– En bred blandning av AIK-supporters från alla led, säger Jonas Galotta som är med på det första mötet men inte vill kalla sig initiativtagare.

Anledningen är krisen i hockeylaget som degraderats från SHL.

En av supportrarna som är med på ett par av ”Söndagsgruppens” träffar är Göran Pettersson, 61.

– Jag har varit AIK-medlem sedan 1968, jag är född i Sundbyberg och har varit AIK:are i hela mitt liv. Enligt mitt tycke har man inte skött klubben på ett riktigt sätt. Jag skrev under förra säsongen otaliga brev till Thomas Johansson (dåvarande vd:n), Daniel Rudslätt (dåvarande sportchefen) och till styrelsen. Gensvaret har i stort sett varit noll, säger Göran Pettersson.

Planen: Få in Segui

”Söndagsgruppen” har under sommaren ett möte med vd Thomas Johansson som ska ha förklarat att om AIK inte når SHL går bolaget i konkurs.

Där och då börjar en plan utformas.

Den planen är att få in fotbollens starke man Johan Segui även i hockeystyrelsen, samt få till en styrelse som är mer ”öppen och kompetent”.

Under årsmötet 2013 hade valberedningen avgått då medlemmarna inte röstade igenom deras förslag till styrelse. Fredrik Preisler – som 2013 utsågs till Årets lobbyist av tidningen Resumé för annonsen ”Gå två – betala för tre” (en drift med polisnotorna) – fick årsmötets uppdrag att sätta ihop en interimvalberedning. Den består från början av Lars Ekholmer, Joakim Helbig och Marianne Bogle.

Men Fredrik Preisler är med också på ”Söndagsgruppens” möten, och när årsmötet närmar sig hade de plockat fram ett eget styrelseförslag som skiljer sig på ett namn:

”Söndagsgruppen” vill ha med Johan Segui – det ville inte interimvalberedningen.

– Vi hade olika åsikter om Johans roll. Vi ansåg att han kunde stötta hockeyn minst lika mycket från rollen som fotbollsordförande. Ingen från hockeyn satt ju i fotbollens styrelse. Vi tyckte också att antalet ledamöter borde vara sju i stället för nio, säger ständige medlemmen Lars Ekholmer som i dag jobbar på dam- och ungdomssidan.

Tre personer slutar

När ordförandekandidaten Georg Möller därefter hoppar av gör även Ekholmers valberedning det. I stället presenterar Preisler och Galotta (samt Fredrik Ekström) sitt styrelseförslag som klubbas igenom med Johan Segui som ledamot.

Två månader senare väljs Segui även in i bolagsstyrelsen, och tre månader senare leder han styrelsens operation utrensning där två tränare, en sportchef, marknadschefen och vd:n sägs upp. I kölvattnet till detta slutar tre personer på kansliet självmant plus utbildningschefen Anders Gozzi.

Bakgrunden?

Jo, på årsmötet beslutas också att en utredningsgrupp ska se över hockeyverksamheten. Göran Pettersson blir ordförande i gruppen men det är Jonas Galotta som tack vare sina kunskaper om företagsekonomi kommer att genomföra den största delen.

Ordförande i Black Army

Galotta var Black Army-ordförande i slutet av -80-talet, startade outletbutiker i både Stockholms- och Göteborgsområdet under -90-talet men har sedan länge lämnat modebranschen. Under -00-talet har han sysslat med företagsrekonstruktioner från Sverige och Schweiz dit han utvandrade 2004. Han hade då sex konkurser bakom sig, enligt en artikel i Dagens Nyheter från 2008.

”En affärsmöjlighet”

Men flytten hängde inte ihop med det, säger han i dag.

– Nej, verkligen inte. Jag fick en affärsmöjlighet som jag ville prova. Samtliga konkurser du nämner skedde efter att jag lämnat styrelsen. Det har i inget av dessa fall riktats något klander mot mig.

Hans affärsmetoder har däremot kritiserats flera gånger. Det har handlat om samarbeten med allt från nöjesarrangören Michael Silverskiöld till bandyklubben Boltic. Via sina bolag Abstergo och SOS Management har Galotta använt sig av något som kallas underhandsackord.

Företag har hjälpts att bli av med sina skulder med Abstergo eller SOS Management som mellanhand där fordringsägarna erbjudits i storleksordningen 25 procent av summan för att avskriva skulden och ta tillbaka sina krav. Det normala är offentligt ackord som bestäms av en tingsrätt.

– Det är inte seriöst att sätta en borgenär under press på det sättet, sa Hans Ödén, konkursförvaltare på Ackordcentralen i DN-artikeln.

Jonas Galotta håller inte med:

– Uttalandet måste sättas i sitt sammanhang där någon har känt sig pressad att fatta ett snabbt beslut. Ibland måste det gå fort, ibland ges mer tid. Det leder till stora samhällsbesparingar om fler företag kan räddas. Ibland kan underhandsackord var den bästa lösningen för ett företag. Kritik mot detta är svårt att ta på allvar. Är det bästa eller enda lösningen för ett krisdrabbat företag ska man naturligtvis prova detta.

Under september månad leder Jonas Galotta arbetet med att gå igenom ishockeyns räkenskaper och tycker sig hitta en rad tydliga tecken på ekonomisk misskötsel.

Kritik mot Johansson

Enligt ”Utredningsgruppens” ordförande Göran Pettersson riktas kritiken först och främst mot vd Thomas Johansson:

– Det saknas ordentliga regelverk, det saknas rapporteringsinstruktioner, det skrivs inte ordentliga avtal, man har inte arbetsinstruktioner för personalen på kansliet, det har tillkommit nya personer som har kostat en jäkla massa pengar. Han saknade fullständigt kontroll över verksamheten, och det talade vi om för styrelsen.

Thomas Johansson lånar under våren ut tio miljoner kronor till AIK via sitt fastighetsbolag Jefeco. Pengar som räddar föreningen undan konkurs.

– Det var fantastiskt bra att han lånade ut de pengarna men för det var han inte en lämplig vd, om det råder ingen tvekan, tycker Göran Pettersson.

Kostnad: Sex miljoner

Enligt utredningen kostade vd, ekonomichef, marknadschef och marknadsassistent tillsammans AIK över sex miljoner kronor om året vilket gruppen anser vara en anmärkningsvärt hög summa. Utöver vd:n riktas även kritik mot det konsultavtal som marknadschefen Hans Löfgren arbetade under (via bolaget Hans Löfgren Invest).

– Vi reagerade jättestarkt på det. Vi hade med Thomas Johansson på ett möte med ”Söndagsgruppen” där han lovade att det fanns ett tak vad Löfgren kunde tjäna och att han inte hade någon fast ersättning. Sedan visade det sig att han ljög oss rätt upp i ansiktet, säger Göran Pettersson.

– Vi informerade styrelsen, både den nya och den gamla i bolaget, vad vi tyckte var missförhållanden inom AIK Ishockey. Vi krävde att man skulle åtgärda detta. Vi tyckte oss se ett mönster som skulle kosta AIK väldigt mycket pengar, säger Jonas Galotta och tar som exempel att Hans Löfgren bland annat fått en sexsiffrig engångssumma för att berätta om och utbilda personalen (däribland sin egen son) i den sponsormodell som han byggde upp åt Tyresö FF.

Några månader senare har styrelsen genomfört alla förändringar. Fotbollen tar över ekonomi, marknad och evenemang från ishockeyn, och Johan Segui kliver in som tillförordnad vd. Enligt Segui kommer organisationsförändringarna spara nånstans mellan två och fyra miljoner kronor:

– Det handlar om att få ordning på ekonomin. Det här innebär synergieffekter som gör det billigare för både fotbollen och ishockeyn. Två ekonomiavdelningar är inte särskilt effektivt. När det gäller det sportsliga var det ganska självklart att det behövdes en förändring, säger Johan Segui i en intervju med Sportbladet.

Göran Pettersson är försiktigt optimistisk trots att AIK ligger sist i allsvenskan:

– Vi behöver nya sponsorer. Och de måste ha hopp. Jag är ganska säker på att vi kan klara det här. Om vi kan fortsätta att vända de sportsliga resultaten tror jag att folk känner att nu jäklar finns det en styrelse som försöker hålla ordning på det här.

Jonas Galotta:

– Vi är optimister när det gäller AIK ishockey, det finns alltid en väg. Klarar vi inte att gå upp måste vi hitta en kostym som är anpassad för hockeyallsvenskan. Vi tror att när Djurgården trillade ur så behöll de sin kostym för att ta sig upp igen. I AIK har vi utökat kostymen och varför det är så, det är en vd-fråga, det måste vd svara på, det var han som fattade de besluten.

Tjänar pengar på Målklubben

Nyligen hemflyttad till Sverige jobbar Jonas Galotta vidare med Målklubben och att sälja medlemskap för AIK genom sitt bolag Sports Revenue Group Sweden, något han tjänar pengar på men framför allt tjänar AIK pengar på det, menar han:

– Det känns oerhört inspirerande att försöka hjälpa sin favoritklubb. Jag är stolt att kunna kommunicera att Målklubben mer än fyrdubblat sina medlemmar och att fler ansluter varje dag. AIK får tala för sig själva men jag tror mig veta att de uppskattar utvecklingen och den intäktsökning som det ger klubben, säger Jonas Galotta.

Förre vd:n slår tillbaka: ”Vill inte jobba i en klubb som Galotta styr...”

Det här är Jonas Galotota

Namn: Jonas Galotta.

Ålder: 44.

Bor: Solna.

Gör: Affärsman.

Bolag: Abstergo Företagsrekonstruktioner (företagsrekonstruktioner).

Sports Revenue Group Sweden (försäljning av sponsorkoncept).

Svartgult Gatan Fram (säljer sportartiklar på nätet).

Chi Dorme Non Piglia Pesci Holding (förvaltning av värdepapper).

Inkomst: Uppgifter saknas hos Skatteverket då Jonas Galotta till nyligen varit utvandrad till Schweiz.

Kör: Registrerad för tre bilar, bland annat en Ferrari med 486 hästkrafter.

Aktuell: En av de drivande bakom senaste tidens stora förändringar i AIK Ishockey.

DET HÄR ÄR UTREDNINGSGRUPPEN

Göran Pettersson (ordförande)

Jonas Galotta

Peter Andersson

Bobo Sörensen

Vassilios Vassiliadis

AIK ISHOCKEYS STYRELSER IF OCH AB

Stefan Widenholm (tf ordförande IF)

Mario Ashman (ordförande AB)

Johan Segui

Mats Gustavsson

Andres Muld

Gösta Mölleby

Mikael Gordon Solfors

Följ ämnen i artikeln