NHL-legendar död i natt

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Jean Beliveau vann 17 Stanley Cup titlar

1 av 4

Montreal Canadiens är i sorg.

Klubblegendaren Jean Beliveau dog i natt, 83 år gammal.

–  Han är  en av de största ambassadörerna som den här sporten någonsin sett, säger klubben i ett uttalande.

Jean Beliveau är en av Montreal Canadiens största spelare genom tiderna. Säsongen 1950-51 gjorde han sina första matcher för laget och blev sen klubben trogen i hela sin karriär tills han la skridskona på hyllan 1971 och hans tröja nummer fyra hissades till taket.

17 Stanley cup-titlar

Totalt spelade centern 1 381 matcher i Canadiens-tröjan och gjorde 1 395 poäng.

Men framför allt är han den som vunnit flest Stanley Cup-titlar genom tiderna – tio som spelare och sju som ledare i Canadiens – och när tidningen The Hockey News 1998 lät 50 experter, spelare och tränare rösta fram tidernas bästa NHL-spelare hamnade Beliveau på sjunde plats.

”Miljoner hockeyfans sörjer”

Tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, kom beskedet att han gått bort 83 år gammal.

– Montreal Canadiens är mycket rörda av Mr. Beliveaus bortgång. Precis som miljoner hockeyfans sörjer vi i dag en man vars  bidrag till hockeyns utveckling och till samhället var omätbar. Han var en stor ledare, en gentleman och kanske den största ambassadören som den här sporten någonsin sett, säger Montreal Canadiens president Geoff Molson i ett uttalande.

Dödsorsaken har inte kommunicerats men Béliveau har haft hjärtproblem under en längre tid och drabbades av stroke 2010 och 2012.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!