Skrytbygget fyra meter för smalt: ”Det är ett skämt”

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: Bildbyrån/Oslo kommun

Det ska bli norsk hockeys nya skrytbygge, kosta 500 miljoner kronor och ligga mitt i Oslo.

Men två år före invigningen har ett problem uppstått.

Rinken kommer bli fyra meter för smal för landslaget.

Sommaren 2015 var Jan Tore Kjaer, klubbdirektör för Vålerengen Hockey, lycklig.

– Detta är en glädjens dag. Vi har jobbat med det i 20 år och äntligen ser det ut som att vi kan flytta från världens äldsta ishockeyarena, sa han.

Men bekymren har radat upp sig under uppförandet av Nye Jordal Amfi. Kostnaderna har stigit till uppåt 500 miljoner kronor, monteringen har försenats och i höstas sköts den tänkta invigningen 2018 upp ett år.

”Man måste göra ändringar”

Sådana bakslag är ändå ingenting mot Nye Jordal Amfis största problem. Den förra arenan, den som varit landslagets hemmaplan sedan 50-talet, hade rinkmåtten 30 gånger 60 meter. Den nya får NHL-mått, alltså fyra meter smalare, och är därför obrukbar för landslaget.

Natten till lördag gjorde Mats Zuccarello det avgörande 2–1-målet för New York Rangers mot Detroit Red Wings. Efteråt fnyser han åt det vansinniga arenaprojektet hemma i Oslo.

– Nu när man märker att detta blir för dumt måste man göra ändringar. Arenan blir försenad oavsett. Det är ett skämt att bygga en hall som nästan ingen annan kan använda. Om vi skulle få OS, ska vi inte kunna spela matcher där? Ska man ha OS i Norge någon gång måste man bygga en helt ny arena. Det blir helt knäppt, säger han till Nettavisen.

”Det är Norge i ett nötskal”

Men klagomålen från norsk hockeys största stjärna verkar inte hjälpa. Klubblaget Vålerengen och den nybildade anläggningskommittén ville ursprungligen ha 26 meters bredd, de trodde att formatet skulle konkurrera ut de breda europeiska rinkarna. Nu tycks det beslutet vara för sent att korrigera.

– 2013–14 började arbetet med arenan. Då gick både vi och europeisk hockey generellt och trodde att planstorleken skulle bli smalare. Detta har ändrat sig, säger Tor Helge Eikeland, i Vålerengens styrelse, till VG.

Vad som finns att säga om detta?

Zuccarello suckar. Han tror att beslutet kan försvåra rekryteringen av unga Oslobor till hockeyn.

– Barnen i huvudstaden får inte se på landslaget. Det är Norge i ett nötskal, säger han till Nettavisen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM