Ryssland i final mot Kanada

HOCKEY

Småkronorna kämpade väl - men räckte inte till

Foto: Tuff kamp framför Sveriges målvakt Joel Gistedt.

Det började bra – småkronornas pressade tillbaka Ryssland så det visslade om det i första perioden.

Tyvärr blev utdelningen skral, och inför sista perioden ledde ryssarna med 3-1.

Sverige jagade, men närmare än 4-2 kom man aldrig.

– Det smärtar så förbannat, sa svenske förbundskaptenen Torgny Bendelin till TT.

Semifinalens första period var kanske småkronornas bästa i junior-VM hittills.

Nio minuter tog det innan Jonas Junland erövrade pucken i offensiv zon, gick in mot mitten och klippte in pucken bakom ryske målvakten Semen Varlamov.

Kvitteringsmålet efter nästan sjutton minuter kändes ganska orättvist med tanke på hur bra Sverige spelade. Igor Makarov snappade upp pucken i mittzon och lurade bort Jhonas Enroth. En dryg minut senare gjorde Alexei Cherepanov ryssarnas ledningsmål.

Målvaktsbyte

I andra perioden utökade ryssarna sin ledning och scenförändringen jämfört med första perioden var total.

Efter dryga fyra minuter slog Artem Anisimov in 3-1-målet och småkronorna kändes plötsligt mycket, mycket långt från en final.

Ryssarna vann skottstatistiken i andra perioden med de talande siffrorna 10-2.

– De är snäppet bättre än oss just nu, sade svenske forwarden Nicklas Bergfors till SVT i andra periodpausen. De är skickliga, och det går fort när de anfaller. De får mer tryck i anfallszon och vi måste höja oss ett snäpp, summerade han.

Direkt efter 3-1-målet bytte Sverige också målvakt. Joel Gistedt ersatte Jhonas Enroth som hade fått nog. Gistedt lyckades sedan hålla nollan resten av perioden.

Höll undan i sista

Sista perioden blev något av en transportsträcka för ryssarna. Alexander Vasyunov drygade ut till 4-1 och därmed var matchen i praktiken avgjord. Småkronorna jagade och kämpade och Niklas Hjalmarsson reducerade halvvägs in i perioden, men närmare än så kom Sverige inte.

Sverige möter USA i bronsmatchen och har då möjlighet att bärga första medaljen sedan 1996.

– För oss är det viktigt att ta bronset. Vi har hållit ihop under fyra år med detta lag och det vill vi avsluta så bra som möjligt. Men en final på hemmaplan mot Kanada hade varit en bättre avslutning, sade HV-backen Niklas Hjalmarsson som tillhörde de bästa i det svenska laget.

Robert Triches, Jörgen Källström, TT