Nu stoppas de från NHL

HOCKEY

Inget avtal om spelarövergångar – stjärnorna kan blåsas på drömmen

Foto: KAN TVINGAS KVAR Elitseriestjärnor som Martin Thörnberg och Johan Davidsson har gällande kontrakt, vilket gör att HV 71 kan stoppa dem från att flytta till NHL.

Inget övergångsavtal med NHL – det kan stoppa stjärnorna från drömmen i NHL.

Otur för Martin Thörnberg, som just skrivit nytt avtal till 2011 med HV 71.

– Det stör mig inte. Jag väntar gärna några år i Sverige och jag kan inte ha det bättre än vad jag har i HV, säger Martin Thörnberg, 24.

Foto: Brynäs fick 200 000 dollar för Nicklas Bäckström – nu höjs röster på att en övergång ska kosta flera miljoner.

Både NHL och Svenska ishockeyförbundet, genom Internationella ishockeyförbundet, har valt att säga upp avtalet som reglerar övergångar mellan Europa och NHL.

Just nu är det en avtalslös situation.

Omförhandlingar ska starta i början av nästa år och Hockeyligan har tillsatt en arbetsgrupp för att reda ut om Sverige ska säga ja till ett nytt avtal och vad ett nytt avtal måste innehålla för att det ska vara en bra miljö för elitserieklubbarna.

Spelare drabbas

Men det finns en risk, eller chans om man hellre föredrar det ordvalet, att Sverige väljer att göra som Ryssland och struntar i ett samarbetsavtal med NHL.

De som drabbas i elitserien är spelare som har kontrakt över nästa säsong eller längre. Spelare som är kontraktslösa efter säsongen kan alltid gå till NHL.

Serieledarna HV 71 är ett lag som har väldigt många potentiella NHL-spelare i laget.

En av dem är Martin Thörnberg, som gjort en kometkarriär senaste året och numera är given i Tre Kronor. Han valde att förlänga avtalet med HV 71 fram till 2011 för två veckor sedan.

Han kan ha skrivit bort sig från drömmen att få spela i NHL.

– Jag var aktuell för Columbus i somras. Men de viftade med ett två-vägskontrakt och det är jag inte intresserad av. Har hört så mycket konstigt om farmarligan, så dit vill jag inte, säger Thörnberg.

Han har inget emot att spela i HV 71 till 2011.

– Nej, det skulle kanske bara vara bra. Då är jag 27-28 år och kanske kan få till ett envägskontrakt, säger Thörnberg.

Kräver mer

Vill NHL ha Thörnberg kan de alltså tvingas att betala en stor övergångssumma till HV 71 och lösa Thörnberg från kontraktet.

– Vi borde få tre fyra gånger så mycket som vi tidigare fått av NHL. Då kan man hitta en ersättare för spelare som exempelvis Thörnberg. Den summa med pengar som vi fått hittills kommer man inte långt med, säger Fredrik Stillman, sportchef i HV 71.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL