Klart för match i Luleå

HOCKEY

Bombhotet undanröjd och avspärrningarna hävda utanför Coop Arena

Foto: Bombrobot på plats För att skjuta sönder den misstänkta bomben använde polisen bombrobot. Området runt den misstänkta väskan spärrades av med containrar.

Den misstänkta bomben vid Coop Arena visade sig vara två väskor med kläder och datautrustning.

Polisen bombexperter har under eftermiddagen skjutit sönder väskorna och säkrat spår av innehållet.

– Vi kände oss ändå ganska trygga när vi gick fram, säger insatschefen, säger Anders Larsson,insatschef hos Luleåpolisen.

Avspärrningarna hävdes kring Coop Arena strax efter klockan 16 och matchen i elitserien mellan Luleå och Malmö ska spelas som planerat 19.00.

Foto: Avspärrat Hela området runt Coop Arena spärrades av och matchen mellan Luleå och Malmö var i farozonen.

Den misstänkta bomben placerades sent i natt på parkeringen av en psykiskt sjuk 24-åring som nu är anhållen..

24-åringen reste med buss från Umeå till Luleå sent i går kväll och berättade under bussresan för bussvärdinnan ombord att han hade dynamit eller något annat sprängmedel i sin ryggsäck. Hon larmade busschauffören som i sin tur larmade polisen.

– Chauförren fick då rådet att stanna på parkeringen utanför arenan och evakuera bussen, säger Kjell Lambertsson på polisen i Luleå till sportbladet.se.

Istället blev det så att 24-åringen själv tog med sig sina väskor, en ryggsäck och en datorväska, av bussen och lade dem på parkeringsplatsen. Busschauffören, 24-åringen, en bussvärdinna samt en annan passagerare som då befann sig ombord på bussen kunde oskadda ta sig därifrån.

Bombtekniker

Strax efter klockan 12 på torsdagen landade bombtekniker från Stockholm i Luleå. De undersökte ryggsäcken med den misstänkta bomben.

– Vi omgärdade väskan med containers, eftersom det är ganska nära avstånd till arenan och folk rör sig i närheten, säger Lambertsson.

Inget motiv

24-åringen beskrivs av Kjell Lambertsson som psykiskt sjuk.

Har han gett någon förklaring till varför han gjorde som han gjorde?

– Nej. Jag tror inte han vet det själv.

Mannen är hemmahörande i Boden men är inte känd av polisen sedan tidigare. Han är anhållen av åklagare för olaga hot och allmänfarlig vårdslöshet.

Polisen sköt cirka klockan 14.30 första skottet mot en av väskorna. Strax efter 15.00 sköt de de mot andra väskan. Därefter har polisen analyserat innehållet och funnit att väskorna inte innehöll någon bomb.

ARTIKELN HANDLAR OM