Norsk rookie gör succé i NHL

HOCKEY

Tre nya poäng av Thoresen i natt: ”Jag är superimponerad”

Medan svenskarna hamnade i AHL gör en norsk rookie succé i NHL.

Ex-djurgårdaren Patrick Thoresen har hamnat i rampljuset efter sin fina säsongsinledning med Edmonton Oilers.

– Jag är superimponerad, säger coachen Craig MacTavish.

Foto: Rolig norgehistoria Daniel Tjärnqvist (vänster) och Petr Sykora (höger) kramar om Patrick Thoresen (i mitten) efter ett av Edmontons mål tidigare under säsongen.

Det var på vinst och förlust som den odraftade 22-åringen lämnade Djurgården i somras. På scouten Kenta Nilsson inrådan hade Edmonton Oilers gett Patrick Thoresen ett NHL-kontrakt. Men det var inte direkt så att klubben hade järnkoll på norrmannen när han dök på träningslägret i september.

Det ändrade sig snabbt. Thoresen vann en plats i Oilers trupp och har därefter successivt arbetat sig uppåt i hierarkin.

Omedelbar succé

I nattens 5-2-seger över Phoenix Coyotes fick den i Oslo-födde forwarden chansen i lagets andrakedja. Och tillsammans med den tjeckiska duon Petr Sykora och Ales Hemsky blev det omedelbart succé.

Thoresen spelade fram till tre av Oilers fem mål och har nu gjort sex poäng (2+4) på sina åtta första NHL-framträdanden.

- Jag var superimponerad av honom under träningslägret och jag fortsätter bara att bli mer och mer imponerad, säger Oilers coach Craig MacTavish till Canadian Press.

- I det offensiva spelet tänker han alltid rätt och han har verkligen hittat kemi med Hemsky och Sykora, som båda var spektakulära i kväll.

Femte norske NHL-spelaren

Själv är Patrick Thoresen blygsam i beskrivningen av sin första tid i NHL.

- Det är bara en stor bonus att få göra en massa poäng just nu. Varje gång jag är på isen försöker jag arbeta hårt och skapa yta för Hemsky och Sykora, som är två av ligans skickligaste spelare, säger han.

Thoresen är efter Björn Skaare, Anders Myrvold, Espen Knutsen och Ole-Kristian Tollefsen den femte norske NHL-spelaren genom tiderna.

Av allt att döma kan Patrick Thoresen bli den störste av dem alla.

Ulf Bodin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL