Tung start för LHC:s nya tränarduo

HOCKEY

Håglöst Linköping föll mot Färjestad

Att ge Gunnar Persson sparken gav ingen omedelbar effekt. Linköping fortsätter att förlora.

Färjestad vann på hemmaplan med 5–2 (2–1, 1–0, 2–1) och sjätte raka förlusten var ett faktum.

Linköpings nya huvudtränare Janne Karlsson tror att mycket av problemet sitter i spelarnas huvuden. Att de är rädda för att förlora.

– Många av killarna såg onormalt trötta ut och det beror säkerligen på anspänningen.

När Linköping sparkade huvudtränaren Gunnar Persson var det med en förhoppning om att kunna bryta en ond trend. Trenden att förlora.

Men det började inte bra för den nya tränarduon Janne Karlsson och Magnus Hävelid.

– Att vi ska ta poäng på Färjestad här i Karlstad är kanske en allt för tuff uppgift, men i den situationen vi är vi fick vi en mardrömsstart på matchen, konstaterade också Janne Karlsson.

Mål direkt

Redan efter tio sekunder stod det nämligen 1–0 till Färjestad. Peter Nordström var mannen som satte hemmapubliken i brand.

Denna brand lyckades dock Linköping släcka ganska omgående, då en omarkerad Joakim Eriksson framför Färjestads mål kunde sätta kvitteringen.

Men roligare än så kom det inte att bli för Linköping. Färjestad tog över matchen medan Linköpings spel blev allt mer krampaktigt.

– Det är lite typiskt oss, vi blir omständliga i mittzon och fastnar på den offensiva blå, sade Janne Karlsson, som fick se Färjestad dra i väg till 5–1 innan Sami Torkki fick sätta ett tröstmål i slutet av matchen.

Defensiva problem

Linköping har på de två senaste matcherna släppt in tolv mål. Så det defensiva arbetet är Janne Karlssons första stora utmaning som huvudtränare för Linköping.

– Vi har i alla fall en jäkla bra dvd från matchen att ta hem och titta på, sade han och kostade på sig ett snett leende.

– Vi får försöka att börja släppa in färre mål, sen kan vi ta tag i andra delar av spelet.

Men Linköpings problem tycks inte bara ligga i själva spelet. Rädslan att förlora ännu en match blir bara större och större hos spelarna.

– Vi har en förmåga att släppa in mål vid fel tillfällen och jag är övertygad om att det tyvärr relaterar till någon sorts anspänning hos spelarna, sade Janne Karlsson.

Kvällens store man i Karlstad var annars Färjestads finske back Janne Niskala, som med sina tre assist under matchen, blev den back i klubben som gjort flest poäng under en säsong. Med sina 40 poäng slog han Roger Johanssons gamla rekord på 39 poäng från säsongen 97/98.

Färjestads assisterande tränare Tommy Samuelsson var inte bara nöjd med Niskala, utan hela laget.

– Vi följde upp matchen i Gävle på ett riktigt bra sätt. Vi blir bara bättre och bättre.

Läs mer om kvällens elitseriehockey:

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM