Sverige nollat

HOCKEY

Rysk seger med 2–0 – men Tre Kronor- spelarna ändå nöjda

Foto: TRE KRONOR NOLLAT Daniel Larsson höll siffrorna nere, men vad hjälpte det när Tre Kronor uträttade noll framåt.

Moskva, Ryssland (TT:s utsände) Med tre VM-turneringar och NHL-spel i Anaheim bakom sig är Jonathan Hedström den som står för erfarenheten i Bengt-Åke Gustafssons nya Tre Kronor.

Det är emot honom de unga och orutinerade får luta sig.

– Det känns jätteskoj. Att vara kapten i landslaget är stort, sade Timråspelaren efter lagets förlust med 0–2 mot Ryssland.

– Tycker vi ändå gör en bra match, det kunde ha gått hur som helst. Hela laget var bra, sade Jonathan Hedström.

Ryssarna behöll de tre poängen men de oprövade svenskarna behöll äran. De gjorde vad de kunde mot det ryska laget, som var så starkt som det kan vara utan NHL-spelare.

Orutinerat lag

Kronorna var välorganiserade i försvarsspelet och inte ofarliga när de fick chansen i motståndarnas zon.

– Vi har ju ett orutinerat lag men hade bra fart och spelade mycket på kropp, tyckte den svenske kaptenen, som varit skadad under den första delen av säsongen men nu kommit igång igen på allvar.

I Karjalaturneringen i början av november fanns han inte med, nu i Channel One Cup har Hedström fått en ny chans att visa Bengt-Åke Gustafsson att han är en man för VM i Kanada på vårkanten.

– En sådan här turnering betyder lika mycket för mig som för någon annan. Säsongen är lång och det är roligt att få visa upp sig.

Den väntade ryska anstormningen i början kom aldrig.

Svenskarna höll spelet väl uppe redan från början, Daniel Larsson i målet fick en bra start på sin debutmatch och några mål blev det inte.

Johan Harju hade en de bästa chanserna i den första perioden men den ryske målvakten Aleksandr Jeremenko kunde rädda i slutminuten. Jeremenko kom in sedan hans målvaktskollega Dmitrij Jatjanov tvingats utgå redan efter en minuts spel på grund av skada.

Utvisningar fällde

Sverige öppnade den andra perioden bäst och Andreas Engqvist hade ett par bra lägen framför mål.

I stället var det Ryssland som efter 4.54 kunde ta ledningen med 1–0 genom Aleksej Morozov i spel fyra mot tre.

Det blev utvisningarna som fällde Sverige. När ytorna i den svenska försvarszonen blev stora som Röda torget klarade Kronorna inte att hålla tätt. På slutet kunde ryssarna göra 2–0, även det med en man mer på banan.

Men totalt sett var det en match Jonathan Hedström och hans unga medspelare kan vara nöjda med – det var ändå svårast tänkbara motstånd de ställdes inför.

Thomas Eriksson/TT