Hållberg förste svensk att göra mål för Växjö

HOCKEY

VÄXJÖ. 34 raka mål av importer.

Sedan slog 33-årige Per Hållberg till.

– Skönt att få slut på snacket att vi svenskar inte kan göra mål, säger Hållberg med ett stort leende.

I den 16:e matchen, efter 34 raka mål av spelare med utländska pass, slog alltså den mycket rutinerade elitseriebacken till hemma mot Luleå.

Kan du berätta om det historiska målet?

– Jadå. Det var ett powerplay och jag kom egentligen för långt ut och vill bara sätta skottet lågt för att någon skulle kunna styra in den, eller slå in en eventuell retur. Jag trodde inte den skulle gå in, säger Per Hållberg, som kom till Växjö inför den här säsongen från Modo.

Ovan målskytt

Det här är ingen van målskytt. På de senaste 96 elitseriematcherna hade han bara bokförts för ett mål. Nu dubblades skörden.

Svenska Spel satte oddset 25 gånger pengarna på dig som förste svenska målskytt. Spelade du på dig själv?

– Haha, nej. Jag hörde att det talades om att man kunde spela på det. Men varken jag eller någon annan spelade på mig, inte vad jag vet i alla fall. Oddset visade väl också att ingen direkt trodde jag skulle sätta det första målet.

Hur skönt känns det att vara den som bröt den långa trenden?

– Det är väldigt skönt att vi slipper höra snacket nu. Men vi svenskar har inte känt någon press på oss, vi visste att förr eller senare så kommer målet. Nu är jag mest nöjd över att det var jag som satte den. Det är alltid kul att få göra mål och det här var verkligen på tiden, säger Per Hållberg ärligt.

”Otroligt skön seger”

Hållbergs mål betydde 2–1 och strax därefter gjorde nye "parhästen" Jonas Holös 3–1.

Efter det målet – som kom redan efter 9:43 – jagade Luleå frenetiskt i dryga 50 minuter. Men det enorma spelövertaget resulterade bara i ett mål och Växjö höll undan.

– Otroligt skön seger. Det är viktigt att kunna vinna även hemma, visa motståndarlagen att det är svårt att komma hit. I dag kan vi säga att vi spelade vårt bortaspel hemma. Med en stark defensiv och en bra målvakt i Martin Gerber, säger svitbrytaren och Ö-vikssonen Per Hållberg.

Nu väntar Växjöpubliken "bara" på att förste  smålänningen ska göra ett mål för Växjö.

Men det kan ta tid

ARTIKELN HANDLAR OM