”De kan inte ens reglerna”

HOCKEY

Utskällda disciplinnämnden slår tillbaka: Blir en skev bild

Foto: Brynäs Sebastian Lauritzen sänktes av Morten Madsen och blev liggande på isen.

De har svensk hockeys kanske mest utsatta jobb – vad de än beslutar ifrågasätts de från alla möjliga håll.

Nu svarar Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd på kritiken.

– En del av de som tycker till kan ju inte ens reglerna så det är inte konstigt att de tycker olika, säger Stefan Persson.

Sportbladet har talat med alla sex som fattar de omtalade besluten om vad de tycker om sin insats och om den kritik som mer eller mindre ständigt riktas mot dem.

Vissa gånger obefogat.

– Läs artiklar så får du se. Det finns ingen sakkunskap alls, säger Ulf Lindgren.

– Men det är vårt jobb och jag har hela tiden vetat om vad det innebär att sitta i disciplinnämnden, så det är inget märkvärdigt. Det här jobbet är så.

Stefan Persson:

– Det är klart, två stycken som jobbar på samma tidning, en säger tio matcher och en säger ingenting. Så ibland är det frustrerande, det måste jag säga. Men det är vi vana med, it goes with the job.

”Minst tre som tar beslut”

En fråga som just nu är högaktuell är de farliga huvudtacklingarna och sättet NHL behandlar dem. Där leder Brandon Shanahan en nybildad grupp för att skydda spelarnas säkerhet, och många röster har hörts om att lämna alla beslut åt en enskild person även här.

– Jag tycker det blir så jävla skev bild, folk tror att det är Shanahan som sitter i ett videorum och tittar, sen berättar han. Han har ju killar som hjälper honom också. Det är inte så att han bara sitter där i sin kammare, säger Stefan Persson.

– Och vi får inte ens ha en som beslutar, utifrån riksidrottsförbundets stadgar ska det vara minst tre som tar sådana här beslut. Så vi får inte ens göra så som de tror att han gör.

Mer ansvar till spelarna

Inom just ämnet huvudtacklingar, menar Thomas Sundh att mer ansvar ska riktas mot spelarna.

– Jag läste någon spelare som sa att ”det är så olika besked från disciplinnämnden att det är svårt att veta vad som är tillåtet och inte på hockeyplanen”. Då resonerar man som en barnunge, tycker jag. Vadå, så om man tycker nån har fått en match för mycket eller för lite, det gör att man inte fattar att man inte ska tackla motståndaren i huvudet med full kraft? Det kan jag inte köpa.

”Folk brinner för det här”

Trots motkritiken från nämnden är de sex överens om att de visste vad de gav sig in på när de tillsattes och att det är känsliga frågor de behandlar.

Samtidigt kan allt tyckande vara en extra krydda i arbetet.

– På ett sätt är det väldigt positivt för att det visar att folk brinner för det här och är engagerade. Jag tycker folk får tycka vad de vill, sen får man väl försöka undvika att läsa allt som skrivs hela tiden, säger Hager.

ARTIKELN HANDLAR OM