Följ Tre Kronor mot Ryssland i Globen

HOCKEY

Livebildspel av Pontus Orre – Erik Lindrén lämnar periodrapporter

Följ matchen mål för mål här!

Matchen är slut, och Sverige vinner klart med 6-2. Det var ju aldrig något snack efter drömstarten.

Mina matchens lirare?

+++++ Martin Thörnberg

++++ Magnus Johansson

+++ Marcus Krüger

++ Niklas Persson

+ Stefan Liv.

12.15: Tjosmack. Vilket handledsskott. Ryssland tänker åtminstone putsa till siffrorna lite. 6-2 nu. Samma siffror som när Sverige senast gjorde sex mål på Ryssland, 2007. Galimov får stå helt omarkerad efter tekning och lägger pucken klockrent i det bortre krysset. Elegant.

7.50: Vilken balja av Thörnberg! Passningen från "Pajen" var som en bakelse (hö hö) och gjorde Thörnberg hur fri som helst. Med en läcker lite kroppsfint och en lång backhanddragning lurade han den ryske målvakten. Dagens snyggaste! För att förtydliga, 6-1 till Sverige nu.

5.27: Tröstmål för Ryssland. Och ännu en puck borta. Det var nämligen super-duper-talangen Kuznetsov som fick kliva in framför Liv och lägga in sitt första landslagsmål. Synd för Liv att han inte fick hålla nollan!


0.18: Dags igen. Dick Axelsson var en av Sveriges absolut bästa spelare mot Tjeckien, och nu får han göra mål mot Ryssland också. Kedje- och lagkamraten Mattias Sjögren assisterar.

Period två är till ända. Den slutar mållös, men bjöd ett roligare än spel än den första. Ryssland bjöd mer upp till match än i den första, även om Sverige gick ner sig lite. Ryssland missade en straff i mitten av perioden, vilket väl var det mest anmärkningsvärda som hände. Fortfarande 4-0 alltså. Stefan Liv är fortsatt stabil i kassen. Han har inte fått sådär jättemånga farliga skott på sig, men har varit vass när de ryska chanserna väl har dykt upp har Liv stått pall.

12.31 Straffslag för Ryssland, men när Rybin skulle skjuta pucken så hoppade den till, vilket gjorde att skottet inte alls blev bra. Stefan Liv kunde göra en enkel räddning.


Första perioden är slut, och Sverige har i ärlighetens namn närmast massakrerat Ryssland. Gästerna har haft en enda farlig chans på hela perioden, i ett powerplay i slutskedet. Sverige är pigga, går gärna framåt och ser riktigt vassa ut i anfallsspelet. De ryska backarna ser ut att ha stora problem med ett rörligt Sverige i den offensiva zonen. Noterbart är att Sverige fått till hela 23 skott, bara i den första perioden!

–Vi kommer ut bra, spelar ett högt tempo. De hänger inte med riktigt och går bort sig flera gånger, säger Marcus Krüger till SVT.

7.33: Jubilaren Magnus Johansson får hänga en också. "Mange" gör sin 200:e landskamp idag, och det är väl inte fel att han får bli målskytt på högtidsdagen? Ryssland verkar fullständigt ha gett upp...

6.45: David Petrasek får pucken på backplats i power play, med skottläge. Det vill man inte som motståndare. Då går det som det går. 3-0.

4.05: Mål IGEN! Krüger är framme igen. Håller han på att spela till sig en VM-plats?

2.04: Mål direkt! Pucken slängs in på mål av Melin, Marcus Krüger petar fram den och Thörnberg kan lägga in den. Drömstart för Sverige!

Matchen är igång!

Sverige ställer alltså nästan samma lag på benen som mot Tjeckien i torsdags. Stefan Liv fortsätter i kassen, medan det är ett par förändringar bland utespelarna. Tim Erixon har lämnat truppen på grund av sjukdom, Luleås Jan Sandström ersätter. Daniel Brodin är tillbaka i laget efter skadan, vilket gör att Jimmie Ericsson blir extraforward.

Sveriges lag:

Målvakter: Stefan Liv (Daniel Larsson)

Förstafemman: Magnus Johansson, Mattias Ekholm, Niklas Nordgren, Niklas Persson, Joakim Lindström

Andrafemman: Elias Fälth, Sebastian Erixon, Jonas Andersson, Mattias Sjögren, Dick Axelsson

Tredjefemman: David Petrasek, Daniel Fernholm, Björn Melin, Marcus Krüger, Martin Thörnberg

Fjärdekedjan: Daniel Brodin, Rickard Wallin, Simon Hjalmarsson

Extraback: Jan Sandström

Extraforward: Jimmie Ericsson


Rysslands lag:

Målvakter: Mikhail Biryukov (Alexei Volkov)

Förstafemman: Konstantin Korneev, Dmitry Kalinin, Evgeny Artyukhin, Alexander Glukhov, Maxim Afinogenov

Andrafemman: Evgeny Biryykov, Alexander Guskov, Alexander Kalyanin, Gennady Churilov, Alexander Galimov

Tredjefemman: Alexey Emelin, Denis Kulyash, Denis Parshin, Fedor Fedorov, Maxim Rybin

Fjärdefemman: Nikolay Belov, Vitaly Atyushov, Vadim Shipachev, Yuri Trubachev, Evgeny Kuznetsov.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor