Chicago på väg att göra det 'omöjliga'

HOCKEY

Tvingar fram en sjunde match mot Vancouver efter att ha hämtat upp 0-3-underläge i matchserien

WASHINGTON. Det hjälpte inte ens att Vancouver Canucks för första gången på en vecka gjorde en riktigt bra match i natt.

De åkte ändå på tredje raka förlusten  mot Chicago – på övertid – och tvingas nu till en sjunde, direkt avgörande fajt hemma i Rogers Arena natten till onsdag.

– Pressen är på dom. Jag tycker bara det ska bli fruktansvärt kul att få spela en direkt avgörande match, säger svenske Chicago-backen Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 4-3-segern.

Det kan slås fast på en gång:

Till skillnad från i de två närmast föregående förlustmatcherna höll Canucks anständig klass i nattens drama i United Center.

De drev upp  högt tempo, de forecheckade bra, de spelade säkert i egen zon och de skapade mycket framåt.

– Ja, absolut. De hade lyft sig ordentligt. Vi fick jaga från underlägen större delen av matchen, instämmer Niklas Hjalmarsson när vi når honom på telefon efter matchen.

Hjalmarsson bakom 3-3

Det var bara det att Chicago samtidigt fortsatte spela som om det vore våren 2010 igen.

Ivrigt, aggressivt och med glödande passion.

Därför lyckades de få till oavgjort, 3-3, under ordinarie matchtid – och 15.30 in i första övertidsperioden kunde unge Ben Smith vräka in returen efter ett skott av Niklas Hjalmarsson.

– Ja, jag la in en liten macka som Smith kunde ta hand om. Det var verkligen skönt att se den gå in. Stämningen i United Center blir som bekant helt otrolig när sånt här händer, skrockar smålänningen.

Med det målet kvitterade regerande mästarna serien till 3-3 – efter att ha legat under med 3-0. Nu har de chansen att bli det blott fjärde laget i historien att vända ett så omöjligt underläge till seger.

– Det låter kanske lite konstigt, men känslan i laget har hela tiden varit positiv. Vi har tagit en match i taget och känt att vi kunnat vinna, säger ”Hammer”.

– Samtidigt har Vancouver varit otroligt bra den här säsongen, så att slå dem tre gånger i rad...det vågade man ju inte riktig drömma om.

Sedins facit: -13

Men nu blir det en sjunde, direkt avgörande match i Rogers Arena natten till onsdag.

– Jag har aldrig spelat en sjunde match, så det ser jag verkligen fram emot. Jag tycker det är som allra roligast att spela när matcherna gäller som mest, säger Hjalmarsson.

Motståndarna är förmodligen mindre roade.

Även om de alltså spelade bättre i natt – och under övertiden faktiskt dominerade rätt så kraftigt – kvarstår vissa problem.

Daniel Sedin gjorde förvisso matchens första mål, på passning från brorsan Henrik, men i det stora hela hade de återigen svårt mot den fruktade Dave Bolland-kedjan. Faktum är att tvillingarna de senaste tre matcherna sammanlagt har -13...

Målvaktssituationen är också besvärlig. Inatt började coach Vigneault, något överraskande, med andre-keepern Corey Schneider i kassen. Han var bra, men skadade sig när han försökte ta Michael Froliks straff i början av tredje perioden och plötsligt var Roberto Luongo tvungen att ge sig ut på den förhatliga United Center-isen igen. Han såg påfallande skakig ut; bland annat var han ur position på det avgörande målet.

– Pressen är på Vancouver i sista matchen. De är ju favoriter till att vinna alltihop. Vi har grävt oss upp ur vårt hål och tycker bara det ska bli kul att få komma dit och göra det riktigt svårt för dem, klargör Niklas Hjalmarsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL