”Inte många trodde att vi skulle klara det här”

HOCKEY

Vändningen fullbordad: Tampa slog ut Pittsburgh - nu väntar Capitals

NEW YORK. Tampa Bay Lightning är vidare i Stanley Cup-slutspelet.

De vann den sjunde, avgörande matchen mot Pittsburgh i natt med ynka 1-0.

– Sjukt skönt. Det var inte många som trodde att vi skulle klara det här, men vi visade verkligen hur mycket karaktär det finns i vårt lag, säger Victor Hedman till Sportbladet.

Foto: Segerjubel Victor Hedman och Dwayne Roloson firar efter att ha slagit ut Pittsburgh ur Stanley Cup.

Han överdriver inte, unge Hedman.

Så  sent som för en vecka sedan hade Pittsburgh, med all sin erfarenhet av slutspel, gått upp i 3-1-ledning i serien och Tampas öde föreföll beseglat.

Men då började Florida-laget plötsligt spela riktig playoff-hockey och långsamt vände de hela serien, för att sedan sätta in den avgörande stöten i Consol Energy Center i natt.

– Vi har hela säsongen varit ett lag som aldrig ger upp och alltid kommer tillbaka från svåra underlägen. Vi tvivlade aldrig på att det skulle kunna gå, säger ”Vigge” när vi når honom på telefon efter slutsignalen.

Hedman hyllar målvakten

– Sedan var det väl så att det tog några matcher innan vi yngre killar i laget fattade hur man spelar slutspelshockey här borta. Men nu har det sjunkit in.

Den mentala styrkan kom väl till pass i den avgörande matchen i natt.

Redan i början av andra perioden skaffade sig gästerna, via Sean Bergenheim, 1-0-ledning. Sedan försvarade de den ledningen ändå in i mål – trots ursinnig forcering från pingvinerna.

– Vi var otroligt starka i försvarsspelet och visade vilken oerhörd karaktär det finns i det här laget. Sedan var ju Dwayne Roloson helt fantastisk i mål också, säger ”Vigge” Hedman.

Ja, den 41-årige keepern – som general managern Steve Yzerman i ett av säsongens verkliga genidrag trejdade till sig från New York Islanders i vintras – var fenomenal, tog sammanlagt 36 skott och höll alltså nollan i årets viktigaste match.

– Det går inte att sätta ord på hur mycket han, med sin erfarenhet och sin säkerhet, betyder för oss. Det är fantastiskt att Yzerman hade sån fingertoppskänsla när det gällde honom, fortsätter Hedman.

Capitals nästa

Nu väntar en klassisk holmgång med divisionsrivalen Washington Capitals i andra omgången – det Washington Capitals som vann hela östra konferensen och är ute efter en första slutspelssuccé under Ovetjkin-och-”Bäckis”-eran.

Men Victor räds inte motståndet.

– Nej. Det är klart man ska ha respekt för ett lag som vinner konferensen, Capitals är ett väldigt bra lag. Men vi kan dem rätt bra och vet hur vi ska spela mot dem, vi möts ju sex gånger per år och i de sista mötena i grundserien nollade vi dem, säger han och fortsätter.

– Framförallt ska det bli otroligt roligt. Jag ser verkligen fram emot att få möta ”Bäckis” och ”Macke” Johansson i en slutspelsserie.

Första matchen spelas i Washington natten till lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL