Därför granskades inte ”spökmålet”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

HOCKEY

Garrett Roes spökmål godkändes felaktigt.

Nu förklarar domarbas Peter Andersson varför situationsrummet inte uppmärksammade situationen.

I det här fallet fungerade inte kamerorna bakom mål så de bilderna gick aldrig till situationsrummet, säger han.

Efter Linköpings 4-3-seger mot Färjestad igår handlade allt om ett mål som aldrig skulle godkänts. Garrett Roes 3-1 gick in på fel sida stolpen men varken domarna eller situationsrummet i Stockholm såg missen.

– Jag kunde inte förstå hur den gick in. Jag kollade i sidan av målet om det var hål i nätet, men jag såg inget. Jag sa åt ”Tolle” (Ole-Kristian Tollefsen) att fråga domarna om de kunde kolla på det, men då sa de att de hade fått okej från Stockholm. Någon i Stockholm har kanske fått för mycket vodka, rasade Färjestads Lars Haugen.

”Gör en översyn av nätet”

Domarbasen Peter Andersson erkände missen och sade att en vidare granskning skulle ta vid.

Nu meddelar SHL varför aldrig situationsrummet ingrep.

"På grund av tekniska problem igår fanns, vid tiden för målet, inte fullvärdigt underlag för att granska situationen och bedöma ej mål. Pucken går in genom nätet i målburen vilket inte ska kunna hända och därför görs nu en översyn av näten för att säkerställa att detta inte kan ske igen.", skriver man.

Peter Andersson utvecklar vad de tekniska problemen bestod i.

– Eftersom vi hade strul med kamerorna bakom mål så gick de bilderna inte fram till situationsrummet. Normalt sett är det en reprisbild som används vid varje mål och kan avslöja märkliga händelser.

”Inget som gjorde de misstänksamma”

Spelarna på isen menade att domarna "fått okej från Stockholm", hur gick kommunikationen där?

– Det har varit en kommunikation, det är alltid så att situationsrummet granskar alla mål och kollar med befintliga kameror. Nu fanns inga indikationer som visade att det var fel. Sen föregick det en diskussion mellan spelare och domare men inget som fick domarna att bli så misstänksamma att de bestämde sig för att stoppa spelet, ringa måldomaren och begära in fler bilder från andra vinklar.

Förutom att C Mores kamera inte fungerade vid tillfället kvarstår det faktum att pucken faktiskt kunde gå igenom nätet. Något som föranleder en granskning från SHL.

– Näten ser ju ut så här på alla burar, nu måste vi se över näten och hur det fungerar och om vi kan göra något mer för att pucken inte ska kunna gå in där.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!