Abrahamsson: Så går det i play in-dramat

HOCKEY

Det blev så intressant det kunde

Foto: Djurgården ser starkast ut, skriver Abrahamsson.

GÄVLE. Kärt barn har många namn, sägs det.

Även ett oönskat barn har många namn: åttondelsfinaler, play in eller socialslutspel.

Men nu är vi där och utifrån förutsättningarna blev matcherna åtminstone så intressanta de bara kunde bli.

Foto: Sportbladets Hans Abrahamsson.

Jag går inte alls igång på spelformen, det ska jag erkänna. Ekonomiskt ger det oftast ingenting då en stor del av hemmaintäkterna riskerar att ätas upp av en lång och kostsam bortaresa. Sportsligt känns det mest som en bromskloss inför kvartsfinalerna, men nu har vi det upplägg vi har och får ta det därifrån.

Och det ser i alla fall ut att kunna bli två väldigt intressanta åttondelsfinaler. Två matchserier som också har potential att bli två riktiga publikfester och en värdig start på slutspelet. Djurgården är närmsta bortamatchen för Brynäs. Djurgården är också ett av få lag som lockar extra åskådare till Gavlerinken, nu spelas matchen i Gävle dessutom på en lördag. Och Hovet är som vi vet mer eller mindre alltid välfyllt.

Både HV 71 och Örebro har hög beläggning i sina arenor. Mellan Örebro och Jönköping skiljer det bara 20 mil, vilket öppnar för en hel del bortafans som lyfter stämningen ytterligare.

Skräckläsning

Djurgården skickades ut från en kvartsfinalplats på grymmast tänkbara sätt. Luleå, i jakt på tredjeplatsen, tog ut målvakten vid ställningen 3–3 och Växjö kunde ta de tre poäng som krävdes för att hålla undan.

Nu blir det i stället en åttondelsfinal och en lång väg för Djurgården att vandra om man har tänkt sig att utmana de främsta lagen.

Brynäs ska man hur som helst klara av, annars är säsongen ett stort misslyckande.

Brynäs efter landslagsuppehållet är skräckläsning för alla anhängare. Bara en seger på tio matcher skickade ner Gävlelaget till en tiondeplats i sluttabellen.

Säsongen kan sammanfattas med före och efter Anton Rödins skada. Men en hel lagkapten var Brynäs länge seriens överraskning och hängde med i toppen av tabellen. Sedan Rödin fick knäsenan avskuren har Brynäs poängsnitt snudd på halverats och laget har rasat i tabellen.

Spelet har inte varit riktigt lika dåligt som poängutdelningen visar, men Thomas Berglunds lag har verkligen hittat vägar att förlora matcher. Det fick vi ett nytt exempel på i den sista omgången.

Frölundas vändning i slutminuterna innebär att Brynäs spelade bort både hemmafördel och en på pappret lättare motståndare.

Det enda som talar mot Djurgården är att de nu bara har en dag att mentalt ladda om efter att kvartsfinalplatsen rök i ett tomt Luleåmål.

Ny tränare

Örebro gjorde jobbet och vann mot Modo. Ett Örebro som verkligen vaknat till i säsongens slutskede. Sett till de fem senaste matcherna är faktiskt Kent Johanssons lag seriens formstarkaste lag. Min känsla är att harmonin i truppen är mycket bättre sedan man skickade iväg Jakub Petruzalek och Mikko Lehtonen och senare även Petruzaleks ersättare Justin Hodgman.

På sistone har Örebro till och med börjat göra mål i power play.

Jag tror ett taktiskt Örebro kommer att manövrera ut ett svajigt och ojämnt HV 71 i den här matchserien. Dessutom har Örebro hemmafördel i en eventuellt avgörande match.

Det är inget snack om att det finns kvalitet i HV 71, men nya tränaren Johan Lindbom har haft svårt att få det att fungera över tid. Jag får känslan av att han inte riktigt har klarat av att styra alla tunga namn i gemensam riktning. Sedan har ju disciplinen genom hela säsongen varit katastrofal. Senaste exemplet är Mattias Tedenby som missar de två första matcherna efter en vårdslös huvudtackling.

Smålänningarnas chans är att sno den första matchen i Örebro och sedan spela hem matchserien i två raka i en kokande Kinnarps Arena.

SÅ BRA ÄR LAGEN

Örebro–HV71

Inbördes möten:

5–2 (h)

3–0 (h)

2-7 (b)

1–4 (b)

  ÖREBRO

Talar för: Visat klart uppåtgående form. Städat ur en del i truppen och känslan är att stämningen är bättre. Har hemmafördel.

Talar mot: Har under säsongen visat väldigt låg lägstanivå. Saknar spetspelare, power play har varit helt under isen.

Nyckelspelare: Julius Hudacek. På rätt humör är han ligans bästa målvakt och kan stänga igen helt.

Skadeläge: Johan Adolfsson är långtidsskadad.

  HV 71

Talar för: Har egentligen allt att vinna. Ingen har räknat med HV 71, men det finns ändå en hel del klasspelare i laget.

Talar mot: Tedenby är avstängd, han hade behövts. Har, bortsett från avslutningen mot Skellefteå, visat svag form efter landslagsuppehållet.

Nyckelspelare: Erik Christensen. Ska HV har någon chans i slutspelet måste kanadensaren vakna till.

Skadeläge: Ryan O´Byrne är ett frågetecken. Mattias Tedenby är avstängd de två första matcherna. Teemu Laine och Björn Melin är borta med långtidsskador.

  TIPS: 2–1 till Örebro

Djurgården–Brynäs

Inbördes möten:

5–3 (b)

3-1 (b)

4-1 (h)

1–2 (h)

  DJURGÅRDEN

Talar för: Har det bästa laget av de fyra play in-lagen. Många spetsspelare som kan avgöra.

Talar mot: Inställd på kvartsfinal, nu blir det åttondelsfinal. Tungt mentalt. Dessutom har det varit turbulent med petningen av Särkijärvi och Thoresen som av allt att döma lämnar.

Nyckelspelare: Patrick Thoresen måste leda sitt lag nu. Bara tre poäng på sex matcher. Även Sallinen, Anderson och Sörensen måste steppa upp.

Skadeläge: Tobias Hage, Adam Ollas Mattsson och Alexander Fällström är långtidsskadade.

  BRYNÄS

Talar för: Ja…, egentligen inte mycket. Slår definitivt ur underläge. Ska vara om ”allt att vinna-stämningen” kan höja gruppen.

Talar mot: Formsvagaste laget efter landslagsuppehållet. Rödin, Bertilsson, Vrana och Ollas på skadelistan. Salmela inte riktigt i full form efter sin långa skadefrånvaro.

Nyckelspelare: Anssi Salmela. Hunnit få några matcher nu. På topp är han en av SHL:s bästa backar.

Skadeläge: Anton Rödin, Simon Bertilsson, Petr Vrana och Jesper Ollas är långtidsskadade och missar play in.

  Tips: 2–0 till Djurgården

ARTIKELN HANDLAR OM