”Ingen är nöjd – vi vill vidare”

HOCKEY

Leksandsbacken Robin Jacobsson har laddat om: ”Vi har bäst chans”

Foto: Robin Jacobsson och hans lagkamrater jublade högt efter segern i daladerbyt mot Mora. Nu väntar Tingsryd i playoff.

I går satte han i gång Leksands galna derbykross med ett oväntat solomål.

Nu är Robin Jacobsson, 29, redo att möta klubben där han slog igenom i en het playoffserie.

– Drömmen lever, säger backen.

Det skulle inte vara möjligt. Men Robin Jacobssons soloåkning till 1–0 satte i gång en osannolik 6–0-kross som tog Leksand till ett sista playoff mot Tingsryd innan SHL-kvalet mot Modo väntar.

Ett speciellt möte för just Jacobsson som slog igenom under fyra år i Tingsryd, 2008–2012. När Sportbladet når honom har bussen precis kommit till Växjö där de sista matchförberedelserna ska göras under förmiddagen.

En ganska lätt bussresa gissar jag?

– Ja, det kan man lugnt påstå.

Hur många gånger har du kollat på ditt mål från i går?

– Haha, den har gått på repeat hela dagen... Nej, det har den inte, men det är klart det varit breda leenden på alla i dag.

Vad är egentligen märkligast, att Leksand efter sin mardrömsstart spelar det här playoffet eller att det är Tingsryd på andra sidan?

– En bra fråga. Tingsryd har gjort det fantastiskt bra, jag trodde inte att det skulle hålla hela vägen, men de har verkligen gjort det bra och varit konsekventa i sitt spel. Men det är klart vi är grymt stolta över vår prestation också, nu är vi där vi vill vara.

”Är genomsnäll”

Robin Jacobsson hyllar Tingsryd som klubb för de fyra år han var där. Han är fortfarande nära vän med Taif:s lagkapten Robin Olsson och berättar att det blev några sms på bussen ner till Småland.

– Han är så genomsnäll att det inte kommer några psykningar därifrån, så då var jag ganska snäll också.

För Robin Jacobsson har årets säsong, i likhet med Leksands, varit ordentligt upp och ner.

I poängkolumnen är 27 grundseriepoäng ett nytt personligt rekord.

Men söker man på backens namn kommer det framför allt upp rubriker kring den fula huvudtacklingen han satte in på Björklövens Kim Karlsson i januari.

– Hur det påverkade mig? Ja det är klart att det är en tråkig del av säsongen. Det är dessutom en person som jag känner till väl och att han blev skadad är grymt tråkigt. Men som spelare kan man inte låta det påverka en senare, det fysiska spelet är en viktig ingrediens för mig.

”Tar olyckligt”

Med distans, vad känner du för själva tacklingen?

– Det är en situation där jag kommer backande in och aldrig uppfattar att han inte ser mig. Jag såg aldrig att han fick en passning på skridskorna och att han tittar ner och då tar tacklingen olyckligt.

Om tacklingen är säsongens tyngsta inslag är playoff-matcherna det roligaste. Robin Jacobsson ser en kamp mellan Leksands offensiv och Tingsryds kompakta defensiv med farliga kontringar. Några problem att ladda om efter derbybragden tror inte Leksandsbacken att det ska bli:

– Det är klart det var en urladdning i går, men det är bara ett delmål. Det är ingen som nöjd ännu, vi vill vidare.

Avslutningsvis, har ni eller Tingsryd bäst chans att fälla Modo?

– Då säger jag vi så klart. Vi tror starkt på oss själva, att vi kan göra det här.

Matchen börjar 16.00 och sänds i Cmore hockey

ARTIKELN HANDLAR OM