Hammarby Hockey startar ett damlag

HOCKEY

Tidigare elitspelare trötta på att pendla – startar lag i Hammarby

Hammarby Hockey startar ett damlag.

Linn Asplund, en av spelarna och initiativtagarna, ser fram emot den kommande säsongen i division 1.

– Många har önskat oss lycka till, säger hon.

Linn Asplund, 26, har tidigare spelat i både AIK och Haninge och är en av initiativtagarna till Hammarbys nya damlag.

Hon och några andra hockeyspelare, som tidigare spelat på elitnivå men nu inte har möjlighet till det på grund av jobb och studier, tog själva kontakt med Hammarby.

– Det började med att vi var några tjejer i Haninge som pratade om att vi pendlade så mycket ut till Haninge och att det tog så lång tid. Vi letade runt bland andra föreningar närmare stan och Hammarby kändes som ett givet alternativ att höra med. De var superintresserade, säger hon.

När Hammarby under lördagen gick ut med informationen på sin hemsida fanns 13 tjejer i truppen. Men intresset visade sig vara stort.

"Haglat in med tjejer"

– Det har haglat in tjejer som vill vara med. Superkul! Vi siktar på att ha en trupp på runt 20 utespelare, men vill ha en bred trupp både med juniorspelare och lite äldre rutinerade spelare.

Finns det något intresse av att sikta uppåt i seriesystemet, eller ni vill hålla er på en lite lägre nivå?

– Det är ju ett problem med damhockeyn att man inte får någon ersättning överhuvudtaget. Att kombinera jobb och utbildning med att spela är ju ett problem för oss...

– Men vi vill spela och vara så bra som möjligt – kanske inte ha så många träningar som elitsatsande lag har, men vara med och konkurrera med dem.

– Vår ambition om några år är att ta en Riksserienplats men just nu vill vi först och främst stabilisera flick- och damverksamheten.

"Runnit ut i sanden förut"

Vad har Hammarby sagt?

– De sa att de har försökt starta damlag förut men att det runnit ut i sanden. Det kanske inte riktigt har funnits ett driv, samtidigt som de har försökt att få fler tjejer till ishockeyskolan och så där.

Drivet hos dig verkar stort?

– Mitt driv är stort. Jag har växt upp med hockeyn och haft några år där jag inte alls spelat. Men nu på senare år har det blivit en stor del av mitt liv igen.

Vilka reaktioner har ni fått utifrån?

– Väldigt positiva. Många har hört av sig och sagt att de är glada att en sådan anrik förening som Hammarby har valt att satsa på damer. Både spelare och tränare inom damverksamheten i stort har hört av sig och önskat oss lycka till. Det känns kul!

Laget kommer träna och spela matcher på Zinken. Motståndare i den östra serien är bland annat Södertälje, Almtuna, Haninge och AIK:s andralag.

ARTIKELN HANDLAR OM