Svenskens debut – mitt i Stanley Cup

HOCKEY

Åberg kallades upp mot San Jose: ”Gjorde det bra”

1 av 2

PITTSBURGH. Mitt i brinnande slutspel, med kniven mot strupen, tog Nashville-coachen Peter Laviolette i natt det kontroversiella beslutet att peta veteranen Mike Ribero.

Istället slängde han in svenske debutanten Pontus Åberg på isen i den tredje, mycket lyckade matchen mot San Jose.

– Och ”Pontan” gjorde det bra. Han fick inte spela mer än knappt nio minuter och då är det svårt att uträtta så mycket men när han väl var på isen skötte han sig utmärkt, säger målskytten Filip Forsberg till Sportbladet efter 4-1-segern

Mike Ribero har varit påfallande  blek under båda Nashvilles slutspelsserier och förtjänade frankt uttryckt att bli petad.

Men det var ändå djärvt av coachen Peter Laviolette att i 2-0-underläge i en slutspelsserie mot mäktiga San Jose ta det beslutet. Ribero är ändå etablerad veteran och en av lagets fem högst avlönade forwards.

Ännu djärvare var dock det faktum att han kallade upp svenske Pontus Åberg från AHL-laget i Milwaukee som ersättare.

22-årige Åberg – fostrad i Djurgården och bekant också från en säsong i Färjestad – har inte spelat en enda NHL-match och fick alltså debutera mitt under brinnande slutspel, i en infernalisk måste-match.

– Det är ingen lätt situationen att komma in i och kedjan han bildade med (Viktor) Arvidsson och (Calle) Järnkrok fick inte heller så mycket istid. Jag tror att ”Pontan” bara hade knappt nio minuters speltid. Då är det svårt att hinna uträtta så mycket, säger Filip Forsberg på telefon från Music City.

– Men han gjorde det ändå bra, när han väl var inne tycker jag han skötte sig utmärkt.

”Var inte särskilt skärrade”

Det var han inte ensam om. Predators samlade sig till en mäktig insats, slog erkänt bortastarka San Jose med 4-1 och har därmed gjort serie av duellen mot Joe Thornton & co.

– Vi tajtade till det lite i defensiven och tog vara på våra chanser, annars ändrade vi ändå inte så mycket. Vi har haft framgång med vårt sätt att spela hela säsongen, och var bra även i matcherna i San Jose, så det finns inga skäl att göra för stora förändringar,  fortsätter ”Flipper”.

– Visst, vi låg under med 2-0, men var inte särskilt skärrade. Vi tror på det vi gör. Flera reportrar som följer serien sa också att det nästan var mer liv inne hos oss än hos Sharks senast, trots att vi förlorade då. Det säger nog något om vår inställning,

”Det var lite spiken i kistan”

Filip – som brukar kampera ihop med petade Ribero – spelade i natt i en nykomponerad kedja med Ryan Johansen och Craig Smith och såg ut att trivas fint.

Med drygt fyra minuter kvar piskade han till exempel in ett sylvasst laserskott bakom Martin Jones.

– Det var lite spiken i kistan, så det kändes skönt att få in den pucken, säger han.

Mattias Ekholm – ett av de stora svenska utropstecknen i årets Stanley Cup-slutspel – stod å sin sida för ännu en assist.

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se.

ARTIKELN HANDLAR OM