Bekräftat: Las Vegas får ett eget NHL-lag

HOCKEY

”Beslutet att utöka ligan med ett 31:a lag enhälligt”

Foto: Nya arenan i Las Vegas.

LAS VEGAS. NHL har kastat tärningen, satsat allt på rött och dubblat ner insatsen.

Las Vegas får verkligen ett NHL-lag från och med nästnästa säsong.

– Det här är en oerhört exalterande händelse inte bara för Las Vegas utan för hela ligan, säger kommissionären Gary Bettman.

Ett jubel av den extatiska sort Las Vegas vanligen bara hör när någon vunnit en jackpot a' tio miljoner dollar på de så kallade Megabucks-banditerna ekade i den den 40-gradiga värmen på världsberömda Strippen under onsdagen.

För nu är det helt klart:

NHL etablerar ett så kallat expansion-lag i det beryktade spelmekkat i Nevada-öknen.

Beslutet – mycket väntat; det har i åtminstone ett halvår varit känt att NHL vill vara första professionella ligan att slå ner sina bopålar i Vegas – togs formellt av de nuvarande 30 klubbarnas ägare vid ett styrelsemöte timmarna innan Awards-galan på Hard Rock Hotel.

– Tre fjärdedelar av styrelsen behövde godkänna den exekutiva kommitténs rekommendation, men beslutet att utöka ligan med ett 31:a lag var enhälligt, säger kommissionären Gary Bettman.

Inte namngett ännu

Las Vegas NHL-lag – som ännu inte har något namn – kliver in i ligan från och med nästnästa säsong, 2017-2018, och spelartruppen spikas vid en så kallad expansion-draft nästa sommar.

Hemmamatcherna kommer att spelas i T-Mobile Arena, en nybyggd hall belägen mitt på den världsberömda Strippen, mellan kasino-anläggningarna New York-New York och Monte Carlo.

– Det här är en oerhört exalterande händelse inte bara för Las Vegas utan för hela ligan, fortsätter Bettman.

– Las Vegas är en unik marknad, och vi ser verkligen fram emot att bli del av allt det festliga och roliga och underhållande som hela världen förknippar med den här pulserande staden.

Expansionen är NHL:s första sedan 1997, då man inledde processen för att släppa in fyra nya lag – Minnesota Wild, Nashville Predators, Columbus Blue Jackets och Atlanta Thrashers.

Den gången fanns inget lönetak och, understryker NHL-kommissionären,  heller inga sociala medier.

– Världen är helt annorlunda idag och vår lika likaså, och vi är övertygade om att Las Vegas snabbt blir ett konkurrenskraftigt lag. Det är det uttalade målet.

4,1 miljarder kronor

Ägaren Bill Foley – som får hosta upp nätta 500 miljoner dollar, alltså drygt 4,1 miljarder kronor, i ”medlemsavgift” – har kämpat för att få ett lag till hemstaden i två och ett halvt år och är inte helt oväntat belåten med att till sist ha godkänts.

– Las Vegas...vi gjorde det, säger han och fyrar av ett leende lika bländande som neonskenet på Strippen.

– Ett större firande är planerat. Vi ska bara låta allting sjunka in först.

Även kanadensiska Quebec vill ha ett nytt lag i NHL, men dess ansökan bordläggs tills vidare – enligt NHL-ledningen för att den kanadensiska dollarn just nu är för svag och för att den geografiska balansen skulle rubbas med ytterligare lag i östra Nordamerika.

– Men vi fortsätter kämpa för att få tillbaka Nordiques till vår stad, säger Pierre Dion, företrädare för en grupp entreprenörer i Quebec.

Las Vegas kommer ingå i Pacific-divisionen, med LA Kings, Anaheim Ducks, San Jose Sharks, Arizona Coyotes, Calgary Flames, Edmonton Oilers och Vancouver Canucks.

ARTIKELN HANDLAR OM