Henke Lundqvist historisk efter segern

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist bärgade karriärens 438:e seger i natt – hemma mot Florida.

Därmed är han nu ensam sjua på listan över NHL-målisar som vunnit flest matcher i historien.

– Jag känner glädje och stolthet över det, säger han till Sportbladet efter att ha säkrat milstolpen med 39 färska räddningar.

Han delade sjundeplatsen på vinstlistan med Jaques Plante innan nattens duell mellan New York Rangers och Florida Panthers på Madison Square Garden.

Men när slutsignalen gick och siffrorna 4-2 blinkade från resultattavlan stod det klart att han med 438 segrar passerat den fransk-kanadensiske legendaren och nu alltså bara har sex målvakter framför sig:

Martin Brodeur (691), Patrick Roy (551), Ed Belfour (484), Roberto Luongo (475 – den ende alltjämt aktive före ”Henke”, och som av en händelse motpart på Garden i natt), Curtis Joseph (454) och Terry Sawchuk (445).

– När man väl kommit in på topptio-listan känns det förstås väldigt speciellt. Det är stora namn där, säger den 36-årige stjärnan när vi träffar honom efteråt.

– Man ska vara ärlig och erkänna att vi i den moderna eran har en fördel av att matcher avgörs på straffar nuförtiden. Det tjänar ju vi lite på. Men det är som det är och jag känner glädje och stolthet över det här.

Han fick dock jobba hårt för den historiska segern. Panthers pumpade iväg 41 skott och ”Henke” tog 39 av dem.

– Ja, det var lite svettigt. De är väldigt skickliga offensivt och skjuter ur svåra och jobbiga lägen, fortsätter han.

– Men det kändes bra och jag tycker vi spelade smart som lag. Offensivt har vi definitivt tagit några steg framåt. Det blir inte bara ett eller två mål längre, som i början av säsongen.

”Kommer vara det många år framöver”

Närmaste målet? Well, det är bara sju segrar upp till Sawchuk på sjätteplatsen och honom ämnar Herr Lundqvist komma ikapp.

– Ja, jag hoppas ju fortsätta vinna matcher och några till ska jag väl kunna passera siar han.

Inga problem, tror coachen David Quinn.

– Nej, ”Hank” har varit en av de bästa målvakterna i många år och det finns inget som tyder på något annat än att han kommer vara i det i många år framöver också, säger han.

Mika Zibanejad och Lias Andersson stod för varsin assist i matchen mot Panthers – och en sådan noterades även historiske Henrik för, på Chris Kreiders 4-2-mål i tredje perioden.

Så blev Henrik Lundqvist "Kung Henrik" 00:38

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM