OS-guld, VM-guld och SM-guld – men nu slutar Mårts

En av Sveriges mest framgångsrika tränare lägger skridskorna på hyllan

Foto: BILDBYRÅN

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

Han är en av svensk ishockeys mest framgångsrika tränare någonsin med VM-guld, OS-guld och SM-guld på meritlistan. 

Men nu har Pär Mårts, 64, fattat ett definitivt beslut. 

– Jag har lagt skridskorna på hyllan, det är färdigt nu. Jag har ingen längtan efter att komma tillbaka, säger den tidigare förbundskaptenen. 

VM i Moskva 2016 blev det sista han gjorde som tränare. Åtminstone om vi ska tro Pär Mårts själv. 

– Egentligen tog jag beslutet redan förra säsongen när det inte blev någonting med Ryssland, men nu är det väl definitivt, säger Mårts.

Inför förra säsongen hade Mårts långt gångna diskussioner med en KHL-klubb, det slutade dock med att allt rann ut i sanden.

– Jag kände att det var Ryssland eller ingenting för mig. Det var utmaningen där som lockade. Sedan ville inte den ryska regeringen ha in utländska huvudtränare. Jag hade förfrågningar från Schweiz, Tyskland, Sverige och Österrike, men det lockade inte. Man blir väl lite kräsen med tanke på vad man har varit med om.

Pär Mårts tränarkarriär sträcker sig över 30 år och han har en meritlista som få tränare kan mäta sig med. Han har vunnit OS-guld 1994, SM-guld 2004 och VM-guld 2013. Han har coachat i OS-final (2014), VM-final (2011) och även två JVM-finaler.

Ledde Tre Kronor i sex VM-turneringar

Något vemod över att lämna den sport han hållit på med i över 40 år som först spelare och sedan ledare känner han inte 

– Nej, inte alls. Jag har det bra och det känns som jag är färdig. Jag är nöjd med mitt liv och med vad jag har åstadkommit, säger han. 

2010 tog Mårts över Tre Kronor och ledde landslaget i sex VM-turneringar och ett OS. 

Hur sammanfattar du din tid som förbundskapten?

– Jättesvår fråga. Det är ett häftigt jobb, väldigt utsatt och man är på toppen hela tiden. Det var häftigt att vara med på den resan, det är ändå det högsta man kan vara med om i Sverige. Man måste vara förberedd och klara av att ha många bollar i luften och så styr du inte över allt på samma sätt som en klubbtränare. Sedan kan man alltid önska att det blivit ännu fler medaljer – att ha vunnit lite mer hade inte suttit i vägen. Men det är enormt svårt att vinna och stå högst upp på pallen. Du är i händerna på väldigt många saker.

Såg VM-finalen framför tv:n

Hans efterträdare Rikard Grönborg fick vara med och vinna VM-guld i Köln under sitt första år som förbundskapten. Detta efter en klassisk final mot Kanada. En turnering som Mårts inte följde slaviskt. 

– Jag såg litegrann, långt ifrån alla matcher, men jag visste resultaten och Sveriges matcher i slutspelet såg jag. Men jag har pratat med alla ledare som var med, både före och efter turneringen. Lyckönskade inför och gratulerade efteråt. Det var ju kul att de lyckades, det är inte så enkelt och göra det. 

Hur upplevde du finalen?

– När det blev straffar var jag ganska säker på att vi skulle vinna, i förlängningen däremot kunde det gått åt andra hållet.

Hur följer du hockeyn nu?

– Inte alls, inte mer än att jag läser i tidningen om någonting. Inte alls aktivt i övrigt. Jag har kommit en bit ifrån och jag tycker det är skönt med ett andningshål. 

Hur ser dagarna ut då?

– I sommar har jag varit en hel del i sommarstugan och haft lite projekt där. Sedan har jag mitt företag ihop med Pär Pettersson (tidigare mental tränare i Tre Kronor) där vi jobbar mot olika företag, säger Mårts och fortsätter:

– Jag lever ett privilegierat liv och är tacksam för det jag har varit med om. Kropp och själ mår bra. Däremot har jag inte spelat golf på snart två år trots att jag haft en massa tid över. Jag får spara det till senare, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM