Slutspelståget avgår snart: ”Vill få detta på rätt köl”

Foto: Bildbyrån
Johan Tornberg.
HOCKEY

Johan Tornberg, 43, har inte varit ensamt huvudansvarig tränare sedan han hotades bort från Västerås för drygt åtta år sedan.

Men efter en turbulent tid står han plötsligt redo att lyfta Örebro upp från bottenträsket i SHL.

– Det här har aldrig varit en målsättning för mig, säger han.

När SHL går in i det intensiva mellandagsmatchandet är en sak väldigt tydlig när man blickar över tabellen.

Det börjar bli ordentligt bråttom för Örebro, Djurgården, Leksand och Rögle i botten. Gapet mellan elvan Örebro och tian Luleå har växt till åtta poäng och slutspelsplatserna börjar så sakteliga huggas in i sten.

Men Örebro har inte gett upp. Efter en turbulent tid där först Kenta Johansson sade upp sig och sedan styrelsen inte nöjde sig med delat ledarskap står nu Johan Tornberg plötsligt där som ensamt huvudansvarig och med hopp om att återknyta kontakten med play in-lagen.

”Nya tankesätt”

Men själv erkänner han att han haft svårt att hänga med i svängarna.

– Nej, knappt alltså, det händer mycket. Det är nya tankesätt och nya arbetssätt men det gäller att snabbt rätta in sig och gå vidare, säger han.

Har det här ändå funnits som ett långsiktigt mål, att återgå som huvudtränare?

– Nej, jag skrev avtal som assisterande i tre år. Det har aldrig varit en målsättning för mig, men det är ett arbete som ska göras.

Det låter som du har tagit ditt nya jobb lite motvilligt till och med?

– Nej, absolut inte. När de ställde frågan från styrelsen sa jag ”absolut, jag kör!”. Det handlar om Örebro och jag känner ett starkt engagemang för att göra det bästa av situationen. Då kan vi inte stå och vänta.

Senaste gången Tornberg hade ensamt huvudansvar som tränare i Västerås 2008 sade han upp sig under pågående säsong efter hot från fansen. Men några sådana tankar har han inte brottats med inför det nya uppdraget.

– Nej, det är först nu när du tar upp det som jag ens reflekterat över det. Det är ett kapitel som jag inte tänker på längre.

”Vi är sårbara”

Första matchen i nya rollen slutade med 4–6-förlust mot Färjestad precis innan jul och var lagets fjärde raka. Och nu väntar i tur och ordning Skellefteå, Växjö (båda hemma) och Malmö borta på fem dagar. Johan Tornberg erkänner att det är ett tufft läge mentalt.

– Vi är sårbara i hur vi kan hantera eventuella ledningar och underlägen just nu, men jag ser ändå fram emot det här. Hela gruppen vill få det här på rätt köl.

Spanar efter spelare

Utöver just behovet av trepoängare pratar Tornberg främst om mod, viljan att tävla och snabbheten i spelet inför omstarten.

Och så klart spel i boxplay respektive powerplay, med bara 70 procent i boxplay är man näst sämst i SHL.

– Det är ren fakta: specialenheterna måste bli bättre, säger Tornberg och säger att klubben håller ögonen öppna för förstärkningar:

– Vi är öppna för alla förändringar som kan ske på marknaden. Vi har en långtidsskada på Joakim Andersson sedan tidigare så vi måste hela tiden titta på förändringar. Men det får sportgruppen göra, jag måste ha 100 procent fokus på spelarna vi har.

Spelare Tornberg tror ska kunna täppa till luckan uppåt:

– Vi har ett material som kan kriga om en tiondeplats från och med nu. Vi har spelare som kommer att lyfta sig.

ARTIKELN HANDLAR OM