Bäckis succé i nya krossen

HOCKEY

NEW YORK. Washington Capitals är så heta att snön smälter i amerikanska huvudstaden.

De slog Chicago med 6–0 i fredags och följde upp med en ny 5–0-knock under söndagsmatinén mot Philadelphia och har nu vunnit nio raka matcher.

– Vi har bra flyt nu och vill ju vinna alla matcher, men tänker inte särskilt mycket på segersviter och tabellplacering. Det handlar framförallt om att vi ska hitta vårt eget spel nu, säger Nicklas Bäckström, som själv har en sex matcher lång poängsvit, till Sportbladet. 

Foto: Nick Wass / TT NYHETSBYRÅN
Bäckis hyllades inför matchen.

De har spelat storartad grundseriehockey även tidigare under den pågående Ovetjkin-eran, men frågan är om Capitals någonsin varit lika formidabla som de är just nu.

De nollar alltså två högst kvalificerade motståndare under en och samma helg, vinner med sammanlagt 11–0, har en segersvit a’ nio raka matcher och leder plötsligt sammanlagda tabellen.

– Ja, man får väl säga att varit en lyckad helg, instämmer Nicklas Bäckström på telefon från den amerikanska huvudstaden

”Bra flyt nu”

– Vi har bra flyt nu och vill ju vinna alla matcher, men tänker ärligt talat inte särskilt mycket på segersviter och tabellplacering. Vi har varit med om att det gått bra under grundserien förut och drar inte för stora växlar på det. Det får ni i media hålla på med, he he. För vår del handlar det framförallt om att vi ska hitta vårt eget spel nu.

Well, det tycks de ha gjort vid det här laget – och det ”egna spelet” är enastående vackert också.

I matinén mot Philadelphia hemma i Verizon Center var det, framförallt i tredje perioden, rena rama uppvisningen och flera av fullträffarna lär komma att vara med i diskussionen när de nordamerikanska hockeykanalerna ska utse månadens mål.

”Var väldigt snyggt”

Inte minst det när Alex Ovetjkin fick pucken i högra tekningscirkeln och hela världen, inklusive Flyers-målisen Steve Mason, förväntade sig att han precis som miljoner gånger tidigare skulle skjuta men istället slog en genial passning till Matt Niskanen, som bara kunde lägga in pucken bakom en helt bortkollrad Mason. 

– Ja, det var väldigt snyggt, fortsätter ”Bäckis, som själv var inblandad i anfallet.

– Inövad variant? Nej, inte alls. Hela hallen trodde att han skulle skjuta, jag med. Men ibland bara blir det så där. 

Nicklas var för egen del återigen utmärkt och stod för två assist, vilket innebär att han gjort tolv poäng på de senaste sex matcherna.

”Poängen trillar in”

Det innebär också att han delar niondeplatsen i NHL:s poängliga med Chicagos Artem Panarin.

– Jo, det har känts bra ett tag. Jag spelar mycket, med väldigt skickliga medspelare, och poängen har trillat in, konstaterar han utan åthävor. 

Innan matchen hölls för övrigt en ceremoni för den svenske centern för att han förra veckan nådde milstolpen 500 assist. 

Sambon Liza, dottern Haley och sonen Vince kom ut på isen tillsammans med Nicklas och klubbens ägare Ted Leonsis överlämnade en hockeyklubba i guld. 

– Det var väldigt roligt att få uppleva det tillsammans med familjen, säger han.

Andre Burakovsky gjorde sitt sjätte mål för säsongen och även Marcus Johansson stod för en assist.