Moras öde avgörs på fredag

En lista med 42 punkter som måste åtgärdas inför eventuellt SHL-spel: ”Inte rimligt”

Mora har sportsligt kvalificerat sig för SHL.

Nu är den stora frågan om klubben klarar av ligans arena-krav.

På fredag kommer en delegation från SHL och Svensk Ishockeyförbundet (Sif) till Smidjegrav Arena för en slutbesiktning.

– Jag kan redan nu säga att vi kortsiktigt inte klarar av att uppfylla kravet på antalet sittande åskådare, vi får inte in en stol till, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.

Mora säkrade en SHL-plats genom att spela bort värsta rivalen Leksand. 

Redan ett par dagar efter avancemanget fick Mora besök av en delegation från SHL/Sif med SHLs vd: Jörgen Lindgren och Ishockeyförbundets avgående tävlingschef Mikael Lundström i spetsen. Resultatet blev en åtgärdsplan med 42 punkter som behöver åtgärdas.

Peter Hermodsson berättar att det handlar om allt från mögel i duschen till trasiga stolar och inte minst säkerhetsfrågor och mediakrav, som tv-produktioner.

– Mycket av det här är självklara punkter som vi borde ha gjort något åt för flera år sedan, säger Hermodsson. 

I morgon (fredag) är det dags för ett nytt möte i Smidjegrav Arena och då vill SHL och Sif ha en trovärdig åtgärdsplan från nykomlingen. Sedan är det licensnämnden som fattar det slutgiltiga beslutet.

Fattas 700 sittplatser

Den stora frågan är just kraven på åskådarplatser, och då framför allt antalet stolar, i Smidjegrav Arena. SHL:s krav är 3 500 sittande åskådare och en kapacitet på totalt 5 000 åskådare. 

Moras arena har i dag runt 2 800 sittplatser och den totala kapaciteten är runt 4 500 åskådare. 

Och enligt Hermodsson finns det inga rimliga möjligheter att nå kraven inom de närmsta åren. 

– Som det är nu får vi inte in en stol till, vi blir snarare av med ett antal stolar då utrymmet för medierna måste bli större. Konstruktionen håller inte för att höja taket och för att få till ytterligare 700 sittplatser skulle vi behöva bygga en ny arena utanpå dagens befintliga. 

Något som skulle dra iväg rejält kostnadsmässigt:

– Mellan 150–170 miljoner bara för själva konstruktionen. Det är inte rimligt att lägga så mycket pengar bara för att utöka med 700 sittplatser i en arena som kanske ändå borde rivas.

Vill bygga en hel ny arena

Moras plan är att, med hjälp av privata finansiärer, bygga en helt ny multiarena på annan plats, men en sådan lösning ligger några år framåt i tiden. Viktigaste i ett sådant projekt är att det inte skall drabba Moras skattebetalare, menar Hermodsson.

Är du orolig för att ni stoppas från SHL-spel?

– Nej, jag är inte orolig. Det är helt orimliga krav att vi kortsiktigt ska få in 700 stolar. Och jag tror inte de är så jättehårda på antalet stolar om vi kan presentera planer på en ny arena inom några år. 

Hur upplever du dialogen med SHL och Ishockeyförbundet?

– Jag tycker inte att det har varit styvmoderlig ton. Så här långt har det varit lugnt, sansat och fint. 

När det gäller SHL.s krav på eget kapital är det i dagsläget fyra miljoner kronor. Där ligger Mora på rätt sida, enligt Hermodsson: 

– Vi hade 4,6 miljoner före den här säsongen och nu gör vi en liten vinst. Det är jättebra, säger han.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!