Tippade HELT RÄTT i finalen: ”Rent flyt”

HOCKEY

Simon Önerud, 28, avgjorde SM-finalen mot Brynäs med sitt 2–1-mål i förlängningen.

P-r-e-c-i-s som Johan Tornberg, 43, tippade inför matchen.

– Rent jäkla flyt, skrattar hockeylegandaren och expertkommentatorn när Sportbladet ringer upp.

Den sjunde SM-finalmatchen mellan HV71 och Brynäs blev precis så rafflande som många hade drömt om. Efter 1–1 i fulltid sköt Simon Önerud guldet till Jönköping när han prickade in 2–1-målet i den tolfte övertidsminuten.

Kinnarps Arena exploderade i segerglädje och guldfesten lär fortsätta hela helgen.

Men frågan är om inte Johan Tornberg fyrade av det största leendet.

”Bara skrattar”

Den tidigare VM-hjälten och numera expertkommentatorn tippade nämligen helt rätt i Sportbladets stora enkät inför SM-finalen.

”Det blir slut på bortasegrar!! 2-1 i sudden. Simon Önerud, historien skriven”, siade Tornberg.

– Jag kan bara skratta. Det är för bra för att vara sant. Ibland flyger det på mig att det finns tyngre krafter som styr, och den tanken har ju slagit mig nu, säger 43-åringen när Sportbladet ringer upp.

– Men att det blev så rätt... det var bara rent jäkla flyt.

Bara flyt?

– Nja, okej. Jag byggde väl ett litet resonemang på historieböckerna. Jag satt utanför bastun och tänkte på hur det har sett ut i matcherna. Jag tänkte att nu måste det vara slut på bortasegrar (fyra av sju matcher vanns av bortalaget) och så tänkte jag, med tanke på Stefan Liv och hela den biten, att nu kommer det bli något som går till historien. Och då måste det ju bli en HV-kille som avgör. Thörnberg (Martin) hade ju varit skadad så jag visste inte om han skulle spela, så då fick det bli Simon. Det finns en anledning att han har ett ”A” (kapten) på sig. Hemvändaren Önerud... ja, det blir en saga av det, säger Tornberg, tidigare tränare i Örebro och som också jobbat med både SVT och Viasat.

”Ska skryta”

Från och med i höst kliver han in som expert på C More.

Har du skrutit om ditt tips?

– Inte det minsta. Men jag ska göra det. Om man nu ska bli expert så måste man ju ta med sig något till sitt expert-cv (skratt).

Spelade du på matchen?

– Nej, jag spelar aldrig. Jag har aldrig satt pengar på någonting. Det var bara roligt att det blev som det blev.

Har du fått någon respons?

– Nej, det är ju ganska vanligt att man tippar. Det blev bara en rolig grej. Men Abrahamsson (Hans, sportjournalist på Aftonbladet) skrev ju ”jösses” på Twitter när jag fick rätt. Och när det stod 1–1 skickade jag ett SMS till honom och skrev att ”nu saknas bara Öneruds mål”...

”Läskigt att jobba med honom”

En som också bör nämnas i sammanhanget är Gunnar Svensson, 61. Spelaragenten och hockeyprofilen, som även han var med i Sportbladets enkät, tippade nämligen att HV71 skulle avgöra i, just det – 72:a minuten.

Johan Tornberg:

– Ja, jag såg att han också hade rätt. Helt sjukt.

Ni borde kanske slå er ihop?

– (Skratt) Nja, det hade varit läskigt att jobba ihop med honom. Det vettifan om jag pallar alltså, skrattar Tornberg.

ARTIKELN HANDLAR OM