Vände – och avgjorde jättedramat i sudden

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Erik Karlsson spelar på en fot och får sprutor före, under och efter matcherna.

Ändå sänkte han New York Rangers med tre formidabla passningar i går kväll – och låg förstås bakom också  Kyle Turris sudden death-avgörande.

– Jag kan ju inte längre göra mål så jag får förlita mig på andra och det är skönt att de hänger puckarna istället, säger den småländske backstjärnan skämtsamt till Sportbladet efter 5-4-segern som ger Ottawa slagläge i den exalterande serien.

Det är nästan lite svårt att greppa.

Erik Karlsson klarar alltså inte av att prestera på mer än av 75-80 procent av sin fulla kapacitet.

Han har ju så ont i sin brutna vänsterhäl att han tvingades avbryta matchen på Madison Square Garden i torsdags – och tydligen på fler ställen.

–  Jaj, jag har lite av varje att hantera just nu, låter han meddela.

Och likafullt är han den store härskaren över Stanley Cup-serien mellan Ottawa Senators och New York Rangers och håller regelrätt show kväll efter kväll.

I den femte matchen i Canadien Tire Center under lördagen var det åter den 26-årige smålänningen som knockade kompisen Henrik Lundqvist och hans kompisar från New York.

Inte med mål – men med tre mördande assist.

”Världens bästa”

Först i en fantastisk klapp-klapp-sekvens med Clarke MacArthur och Mike Hoffman i mitten av andra perioden, sedan med en briljant diagonalpassning till samme MacArthur innan Derrick Brassards 4-4-kvittering med mindre än en och en halv minut kvar av ordinarie matchtid – och så med en lång macka över hela banan innan Kyle Turris sudden death-balja.

Undra på att nordamerikanska tyckare som Ken Campbell, mångårig redaktör och krönikör på ansedda The Hockey News, nästan fick fnatt.

”Jag tycker helt ärligt att det är dags att ställa Erik Karlsson sida vid sida med Sidney Crosby och Connor McDavid i diskussionen om världens bäste spelare ”, skrev han på twitter.

”Var aldrig oroliga”

Erik själv tar mer lättsamt på sina framgångar.

– Ja, det var väl bra passningar ikväll, men jag kan ju inte göra mål längre så jag får förlita mig på andra och det är skönt att de hänger puckarna istället, skrockar han när vi når honom efter matchen.

Något mer storvulet går det inte att få Ottawa-kaptenen att säga om sig själv.

Han talar  hellre om det anmärkningsvärda i lagets förmåga att komma igen sent i tajta  matcher och sedan vinna på övertid.

– Ja, vi har en jäkla karaktär och känner att ju längre matcherna pågår, desto bättre chans har vi, fortsätter han.

– Så var det ikväll också. Rangers tog ledningen med 2-0 i första och igen med 4-3 i sista men vi var aldrig oroliga. Vi bara trummade på och som helhet tycker jag vi  var lite bättre och förtjänade att vinna.

Mål och assist av Fast

Nu har Senators alltså ledningen med 3-2 i serien och kan om några dagar vara klara för sina första konferensfinal på tio år.

Men då krävs till att börja med seger på Madison Square Garden natten till onsdag.

– Ja, vi behöver spela bättre än i de två matcherna i New York i veckan. Då kom vi aldrig upp i normal nivå, konstaterar Erik.

– Men vi vill förstås avsluta när vi har chansen och ska göra vårt allra bästa.

Det ska emellertid Rangers – detroniserade efter att ha tappat ännu en ledning i Canadien Tire Center – också göra.

– Det här suger, särskilt som vi jobbade oss tillbaka i de två närmast föregående matcherna. Men av någon anledning hittar de ett sätt att vinna sina hemmamatcher och det måste vi se till att göra nu också, säger Henrik Lundqvist till New York Post.

Jesper Fast var Rangers kanske bäste forward i det femte mötet och bidrog med såväl ett mål som en assist.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: VIASAT HOCKEY
ARTIKELN HANDLAR OM