Lundqvist stängs av – försvaras av Rönnberg

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Joel Lundqvist stängs av i fem matcher av disciplinnämnden för den uppmärksammade huvudtacklingen.

– Han är förkrossad, han mår jättedåligt, säger Frölundas huvudcoach Roger Rönnberg till Rakapuckar.

Eric Gelinas fick samma tuffa straff, medan Albin Grewe fick två matchers avstängning.

Det var flera stökiga och griniga matcher när det nu har börjat dra ihop sig på allvar i SHL.

De sex matcherna under torsdagskvällen innehöll fyra matchstraff och tre av spelarna blev anmälda av situationsrummet.

Joel Lundqvist i Frölunda, Albin Grewe i Djurgården, Anton Olsson i Malmö och Eric Gelinas i Rögle åkte alla på matchstraff. Anton Olsson klarade sig från ytterligare bestraffning.

Den kraftiga avstängningen för Joel Lundqvist innebär att han missar fem av de åtta återstående matcherna i grundserien, Frölunda slåss nu desperat för att klara topp sex i tabellen som garanterar kvartsfinal i SM-slutspelet. Fram till 4–3-segern i Norrbotten var Frölunda sämsta laget i hela ligan under 2021.

Spelade som Rönnberg vill

Frölunda-kaptenen sänkte Carl Mattsson i Luleå med en tackling som tog i huvudet, 21-åringen tvingades lämna matchen. Tacklingen gjorde Luleås huvudcoach Thomas ”Bulan” Berglund mycket upprörd i båset, under matchen var också Roger Rönnberg uppjagad.

– Om han står still där och försöker klämma fast en passning i ett sådant läge, så måste han förvänta sig att bli tacklad. Antingen får du spela den och skydda dig, eller så får du välja att avbryta den passningen. Sättet som Joel Lundqvist går in i närkampen är sättet som jag vill att mina spelare ska gå in i närkamper. Han har ingen tid att avbryta den tacklingen heller, säger Roger Rönnberg till Göteborgs-Posten.

På träningen i Frölundaborg under fredagen var han fortfarande av samma åsikt.

– Joel Lundqvist är förkrossad, han undrar om han måste ändra sitt spel. Han tycker han sätter laget i skiten, han mår jättedåligt. För varje sådan här dom så tar man bort ansvar från puckföraren. Mindre och mindre ansvar på tränare som utbildar spelare, säger Roger Rönnberg till Rakapuckar.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Ordbråk med Kåberg

I Malmö drabbade Albin Grewe och Anton Olsson samman i ett rejält slagsmål. 19-årige Anton Olsson (fyller år i dag) befaras åkt på en allvarlig huvudskada efter knocken från Albin Grewe, trots matchstraffet är Anton Olsson nu inte anmäld.

Det såg också otäckt ut när Robert Leino i Örebro tacklades bakifrån av Eric Gelinas, den finske stjärnan fick hjälpas av isen men rapporteras ha klarat sig undan med en kraftigare lårkaka. På väg ut mot omklädningsrummet hamnade den kanadensiske stjärnbacken i ett längre ordbråk med Örebros materialförvaltare Emil Kåberg.

– Det var en ruggigt ful tackling. Robert Leino kunde ha blivit en ny Tobias Forsberg, säger Örebros huvudcoach Niklas Eriksson.

Så löd anmälningarna

”När det återstår 3.35 av första perioden så tacklar Frölunda-spelaren Joel Lundqvist Luleå-spelaren Carl Mattsson i huvudet. En Luleå-spelare åker upp med pucken i mittzon och har Lundqvist jagande bakom sig. Luleå-spelaren lägger ut pucken till Mattsson som befinner sig utanför Frölundas bås. Mattsson tar emot pucken och spelar genast in pucken mitt i banan. Lundqvist kommer från sidan med fart och tacklar Mattsson med vänster axel. Axeln träffar huvudet på Mattsson som inte kan skydda sig själv. Mattsson lämnar matchen och återkommer inte till spel.”

”Det återstår 7.37 av tredje perioden när spelet blir avblåst. Djurgården-spelaren Albin Grewe och Malmö-spelaren Anton Olsson börjar knuffa på varandra uppe vid blålinjen. Grewe håller i gallret på Olsson som håller i Grewes tröja. Spelarna fortsätter att knuffa på varandra när Grewe släpper sin klubba och slår flera slag mot huvudet på Olsson. Olsson försöker slå tillbaka men missar slaget. Grewe slår även ett slag mot huvudet på Olsson när denne är på väg ner i isen.”

”Det återstår 4.48 av tredje perioden när Rögle-spelaren Eric Gelinas knuffar/tacklar Örebro-spelaren Robert Leino i ryggen som faller handlöst in i sargen med fart utan att kunna skydda sig själv. Leino har fått pucken spelad till sig och lägger tillbaka den till en medspelare. Gelinas har ett val att inte knuffa/tackla Leino som inte är puckförare när knuffen/tacklingen sker. Alternativ bestraffning är checking from behind.”

Återfallsförbrytare

Joel Lundqvist ansågs tacklats med en uppåtgående rörelse med axeln som innebar att den träffade huvudet. Han anges också vara återfallsförbrytare efter avstängningen på fem matcher den 11 december för att ha knuffat en domare.

Eric Gelinas ansågs ha tacklat sent på en icke puckförande spelare och att tacklingen var onödig, vårdslös och respektlös. Albin Grewe ansågs vara drivande i slagsmålet med Anton Olsson.

Joel Lundqvist fick också böta 22 500 kronor och Eric Gelinas 58 938 kronor. Böterna innebär att Joel Lundqvist har en månadslön på 78 300 kronor och Eric Gelinas en månadslön på 205 000 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!