Tre Kronor-debutanten: Vill fortsätta överraska

avEmelie Fredriksson

Foto: CAROLINA BYRMO
Fredrik Händemark spelade i Pantern så sent som förra säsongen.

Succé i Malmö Redhawks och nu debut i Tre Kronor.

Men Fredrik Händemark, 23, har lärt sig mycket de senaste åren – och vet att karriären kan gå lika fort utför.

– Det gäller att attackera varje dag som att det vore den sista, säger centern.

Fredrik Händemark ramlade ur SHL med Leksand för inte ens två år sedan och spelade sedan allsvensk hockey med Pantern förra säsongen. Men karriären kan ta snabba vändningar både uppåt och neråt, konstaterar centern.

När 23-åringen nu precis har avslutat ännu ett ispass med Tre Kronor innan avresan till Moskva och Channel One Cup i slutet av veckan är han fortfarande lite förvånad.

– Ja, det är klart jag är! Min karriär har varit lite upp och ner, jag har inte varit så framträdande förut men i år har det gått bra. Att man nu får vara med här är ett kvitto på att man gör något bra.

– Men jag försöker vara ödmjuk eftersom jag vet hur det är när det går dåligt, hur tungt och jävligt det är då, säger Händemark.

Händemark säger att det är många saker som lossnat i år, men lyfter snabbt fram det mentala som en avgörande faktor i framgången. I dag vågar han framför allt göra misstag utan att gräma sig för mycket. Den nya mentala rådgivaren i Malmö, Susanne Pettersson, har varit en stor anledning till utvecklingen.

”Jobbar mycket själv”

– Vi har haft både individuella samtal och lagsamtal och det har hjälpt mig mycket. Jag har börjat att funderat i olika banor och jobbat mycket själv.

Foto: CAROLINA BYRMO

På vilket sätt?

– Det är en svår grej att förklara. Men gör jag ett misstag nu så gör det inte så mycket, jag tar nästa byte. Förut var jag rädd att göra misstag och tänkte på vad tränaren, publiken och alla andra tycker. Nu har jag börjat spela lite mer för mig själv, är lite mer ego på rätt sätt.

Malmö har startat SHL på ett övertygande sätt och Händemark är en av de bärande spelarna i laget.

Men den blytunga degraderingen med Leksand – efter kvalförlust mot just Malmö – förra våren bär han med sig som en viktig läropeng nu när karriären har vänt.

– Då trodde man inte att solen skulle gå upp nästa dag. Man vara nästan tom i en vecka efteråt och ville inte göra någonting. Jag satt bara hemma i lägenheten i flera dagar och hade inte lust till något. Men sakta men säkert börjar man bygga upp det mentala och fysiska igen.

”Attackera varje dag”

Hur utnyttjar du den motgången i dag?

– Man måste påminna sig att det kan gå så snabbt neråt. Man måste vara på tå varje dag och göra vad man ska på isen, i gymmet och förbereda sig så att man inte hamnar där igen, för där man vill man inte vara. Det gäller att attackera varje dag som att det vore den sista.

Det var inte så längesedan ni åkte ur, eller du spelade i allsvenskan, och nu är du här i Tre Kronor. Hur snabbt kan du nå ännu högre upp?

– Det får framtiden utvisa. Jag ser att jag överraskar många här nu, inklusive mig själv, att det gick så snabbt. Jag vill fortsätta att överraska folk.

När det nu är dags för landslagsdebuten i Moskva finns det förutom seger bara en sak som gäller.

– Jag har sagt till mig själv att jag ska våga spela mitt spel som jag har gjort i Malmö, annars kommer jag att ångra mig när jag åker härifrån. Jag ska inte fega eller spela safe.

ARTIKELN HANDLAR OM