Björklöven tvingades till chockbyte: ”Baksmälla”

Publicerad 2022-04-23

JÖNKÖPING. Redan 7.16 in i matchen vid ställningen 2–0 fick Claes Endre lämna matchen.

Joona Voutilainen byttes i stället in i Björklövens mål och fick släppa fyra puckar bakom sig.

– Det gällde att stoppa den blödningen där och då, säger huvudcoachen Viktor Stråhle.

Inom 1.19 gjorde HV71 både 1–0 och 2–0 inför en galen öronbedövande fullsatt hemmaarena med 7000 åskådare.

Då plockade Viktor Stråle ut Claes Endre och satte in Joona Voutilainen redan efter drygt sju minuter av matchen.

– Det gällde att stoppa den blödningen där och då. Mer det än att det var Claes Endre som gjorde fel att släppa in några puckar. Vi behövde hitta ett sätt att landa och hitta tillbaka till det vi skulle göra. Det lyckades inte, det är för dåligt, säger Viktor Stråhle.

”En rejäl genomgång”

Hur gick dialogen med Claes Endre och hur reagerade han att bli utbytt så snabbt?

– Jag gick fram till honom och sa att det inte hängde på hans insats överhuvudtaget. Han fattade, det är inga konstigheter, det är inga hard feelings. Han är vettig och förståndig. Två mål i arslet direkt, det var inte den starten vi ville ha. Vi behövde hitta en väg och spela bättre, det gjorde vi i andra perioden sedan efter en rejäl genomgång. Då spelade vi ganska bra i 12–13 minuter, men sedan började vi skvätta puckar i stället. Då fick vi ett nytt problem. Det är så när man överkämpar, det ena föder det andra, säger Vikktor Stråhle.

Förklaringen till knocken

Det är just uttrycket att ha överkämpat som Viktor Ståhle återkommer till som orsak till kollapsen.

– Jag behöver informera vårt lag igen vad vi ska göra för någonting. Vi kom ut starkt som vi hade pratat, men sedan tappade vi det och började överkämpa i situationerna som gjorde att det låste sig och att det rann i väg. Det är inte det att vi inte vill och vi inte förstår hur vi ska göra. Vi förlorade varje kamp framför mål och då blir det svårt att spela, säger Viktor Stråhle.

”Har inga bortförklaringar”

Så sent som på torsdagskvällen vann Björklöven mot Modo med 8–3.

Medan HV71 hade fått vila efter sin semifinal sedan skärtorsdagen och inte spelat match på nio dagar.

– Det blev som en baksmälla, vi hade precis haft en urladdning med match sju i Örnsköldsvik. Ibland vill kroppen mer än vad huvudet hänger med på. Det spiller över på mig som inte lyckas förbereda laget på rätt sätt. Jag har inga bortförklaringar till att det ser ut så här, säger Vitor Stråhle.

Slår ur underläge

HV71 leder 1–0 i matcher med först till fyra segrar för att ersätta Djurgården i SHL.

– Det är inte många experter som tror på oss, i dag är det med all rätt. Vi är fullt medvetna över vad vi är kapabla till. Vi står här av en anledning, vi har vunnit 16 av 21 matcher, säger Vitor Stråhle.

Forwarden William Eriksson i förstafemman utgick i matchen efter att ha blivit groggy på grund av en smäll mot hakspetsen.

Match två i finalen i Hockeyallsvenskan spelas också i Jönköping på måndagskvällen.