Tommy Boustedts kritik mot förbundet – ett år efter avgången: ”Behöver en rejäl örfil”

Efter avgången från hockeyförbundet så har före detta generalsekreteraren Tommy Boustedt, 62, gått vidare till nya utmaningar.

Nu berättar han om nya hockeylivet – och kritiserar svensk hockey.

– Landslagen måste på allvar bli en kraft att räkna med igen, säger han.

Förra året stormades det häftigt kring det svenska ishockeyförbundet. Det var ett fall av misstänkt sexuell trakasseri inom förbundet, Andreas Feltenmark fick avgå efter att ha ”agerat illojalt”, och Damkronorna strejkade i två månader.

Det som bara kan beskrivas som kaos gjorde till slut att hockeyförbundets generalsekreterare, Tommy Boustedt, avgick under förra hösten.

– Varit knölig tid, detta är vägen framåt, sa Tommy Boustedt då.

Nu har ett år passerat och Boustedt ser tillbaka på en turbulent tid inom det svenska hockeyförbundet.

– Jag tittar inte tillbaka så mycket, om jag ska vara ärlig. Det var kaos det sista året men för min del så var det rätt skönt att avgå. Som generalsekreterare så var det så väldigt mycket annat än hockey. Jag saknade själva hockeyn, så för mig var det en befrielse att lämna förbundet.

Så du har inte reflekterat över de händelser som innefattade bland annat Andreas Feltenmarks avgång som hände inom förbundet för ett år sedan?

– Nej, det kan jag inte påstå. När det gäller Feltenmark så är det som jag sagt tidigare; det var att han uppträtt grovt illojalt.

”Svensk hockey är på dekis”

Vad är hockeyförbundets tuffaste uppgift just nu?

– Jag kan ju i mina nuvarande roller vara mer objektiv när det kommer till svensk hockey och den är på dekis just nu. Hockeyförbundets största, och svåraste, uppgift är att studsa tillbaka. Landslagen måste på allvar bli en kraft att räkna med. Det gäller alla landslagen, herrarna, damerna och juniorlagen. Jag tror att svensk hockey behöver en rejäl örfil för att vakna upp.

Tommy Boustedt.
Tommy Boustedt.

Hur menar du?

– Det behövs nya krafttag i svensk hockey. På landslagsnivå har det inte sett särskilt bra ut de senaste åren. Hockey är resultatinriktat så det är svart eller vitt på om svensk hockey gör något bra. Det går liksom inte att köra på i samma hjulspår när det inte är framgångsrikt. Just nu går det inte bra, säger Boustedt och fortsätter:

– Det kommer svackor i framgångarna, det är naturligt. Det finns inte en konstant framgångssaga. De som har med det att göra just nu tror jag har fått den örfilen och insett att det krävs nya krafttag. Så pass bra självinsikt har dem. Sverige har många kompetenta hockeymänniskor som kommer att vända skutan.

Efter att Boustedt lämnade det svenska hockeyförbundet bakom sig så var tanken att han skulle gå i pension.

Men så blev det inte. Redan under förra hösten, bara några veckor efter hans avgång från hockeyförbundet, så fick han erbjudande från det danska hockeyförbundet, i rollen som senior advisor.

”Nyförälskad i hockey”

– Tjänsten går ut på att verka som rådgivare i frågor kring landslaget, spelarutveckling och sådant som jag fortfarande brinner för. Det har inte varit en heltidssyssla, vilket har passat mig bra. Man skulle kunna beskriva rollen som någon slags mentor.

Danmark har nyligen kvalificerat sig till OS genom att besegra Norge, Slovenien och Sydkorea i OS-kvalet. Boustedt menar på att Danmark har gjort mycket bra tidigare – och har en ljus framtid framför sig.

– Det finns många duktiga spelare och en hel del kompetenta tränare. Förhoppningsvis så kan jag med min erfarenhet vara med och stötta dem i att ta nästa steg i deras utveckling.

Utöver jobbet som senior advisor för danska hockeyförbundet så har Boustedt även en roll inom Detroit Red Wings som pro scout i Europa.

– Det innebär att jag ska hålla koll på de spelare som redan är professionella spelare och som skulle kunna ta steget över till Nordamerika. Jag är väldigt lyckligt lottad att få göra det som jag brinner för.

Det låter nästan som att du har hittat tillbaka till glädjen kring hockeyn efter åren i förbundet?

– Så är det. Jag har blivit nyförälskad i hockey.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!