Larsson: ”Behöver reda ut frågor...”

Fullt kaos råder i Hockeyettan och majoriteten av klubbarna vill bojkotta matcher.

Då riktas alla blickar mot Svenska ishockeyförbundet – men klara besked dröjer.

– Vi behöver reda ut vissa frågor, säger Anders Larsson, som för första gången uttalar sig om konflikten.

Ett sällan skådat kaos har blossat upp i Hockeyettan och bakgrunden är att Boden vill bryta sig ur ligaorganisationen för att bland annat äga rättigheterna till tv-sändningar själva.

Det vill även Karlskrona, vilket har fått följdeffekter: majoriteten av övriga klubbar i Hockeyettan vägrar att spela bortamatcherna mot Boden och Karlskrona – samtidigt som Hockeyettan menar att de båda klubbarna bryter mot de centrala avtalen.

Boden har prövat processen hos RIN (Riksidrottsnämnden) som gett klubben rätt med hänvisning till ”föreningsfriheten” i Europakonventionen.

Men Svenska ishockeyförbundet har motsatt sig beslutet, men tidigare inte uttalat sig.

Fram till nu.

”Är bekymmersamt”

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, ger sin syn på konflikten i Hockeyettan.

– Läget är bekymmersamt med motsättningar bland olika föreningar och ligaorganisationen. Det känns verkligen allt annat än bra. Det är känslor och frustration, spelare som vill spela, publik som vill titta och domare som vill döma.

Varför har ni motsatt er Riksidrottsförbundets beslut som ger Boden rätt i sakfrågan?

– Vi har fortfarande ett antal frågor som vi behöver få svar på och förstå hur RF resonerar. Hur de kommit fram till sina ställningstaganden. Vår grundsyn är att medlemmarna beslutar om tävlingsbestämmelserna.

Klubbarna går i väntans tider och vill ha besked – varför har det dröjt?

– Det finns som sagt ett antal frågetecken på bordet just nu och nästa vecka har vi ett planerat möte med RF för att reda ut vissa frågor som vi har.

RF har tagit ett beslut, med hänvisning till föreningsfriheten i Europakonventionen. Är inte det bara att förhålla sig till?

– Det är den typen av frågor som behöver redas ut. Vi behöver förstå och reda ut begreppen.

Vad har du att säga till klubbarna som vill ha klara besked?

– De förtjänar klara besked, men just nu måste vi räta ut de frågetecken vi har med RF.

Känner du en oro över att fler klubbar ska hänvisa till ”föreningsfriheten” och eventuellt dra sig ur respektive ligaorganisation?

– Jag vill egentligen inte spekulera i det innan nästa veckas möte, men det är klart att läget har öppnat upp diskussioner och skapat starka känslor. Det här blir en grundläggande principfråga.

”Måste vara ödmjuk”

Under ett medlemsmöte i går eftermiddag beslutade majoriteten av klubbarna i Hockeyettan att bojkotta bortamatcherna mot Karlskrona och Boden. Senast en klubb inte dök upp till nedsläpp (Asplöven 2019) blev de uteslutna ur ligasystemet.

Men vad påföljden blir nu är fortfarande oklart.

– Utgångspunkten är att matcherna alltid ska spelas enligt det fastlagda programmet. Om det inte sker så hanteras ärendet hos vår tävlingsledning som gör en utredning. Sedan går det till Tävlingsnämnden.

– Det ska inte jag lägga mig i. Det är vår tävlingsledning som måste uttala sig.

Vad händer om ett 30-tal klubbar, som inte vill spela en match, hamnar för utredning?

– Vi måste ta ett steg i taget. Vår förhoppning är att vi hittar en lösning inom kort. Vi ska vara försiktiga med att spekulera vad som händer härnäst, säger Larsson och fortsätter:

– Klubbarna förtjänar tydliga besked, men i det läget vi befinner oss just nu måste vi – som sagt – sätta oss med RF och reda ut frågor.

Hade ni kunnat göra något annorlunda från början?

– I sådana här situationer bör man vara väldigt ödmjuk. När det här är över finns det säkert all anledning att titta oss i spegeln och reflektera över vad vi lärt oss.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN